Представники аптечного бізнесу занепокоєні непрозорістю рішень Держлікслужби - "Фармацевтична асоціація "ФармРада"

Представники аптечного бізнесу занепокоєні непрозорістю рішень Держлікслужби - "Фармацевтична асоціація "ФармРада"

Портал Pharma.net.ua публікує листи Голові Державної служби України з лікарських засобів Пасічнику М.Ф. та Першому заступнику Голови Державної служби України з лікарських засобів Алексєєвій О.А.

Портал Pharma.net.ua публікує листи Голові Державної служби України з лікарських засобів Пасічнику М.Ф. (Вих. №000008/09 від 05.09.2014 р.) та Першому заступнику Голови Державної служби України з лікарських засобів Алексєєвій О.А. ( Вих. №000007/09 від 05.09.2014р. у відповідь на № 16218-1.2/4.0/17-14 від 15.08.2014р.) щодо неприйнятної та непрозорої позиції керівництва Держлікслужби у питанні створення та функціонування робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами при Держлікслужбі України.

Скан-копії оригіналів даних листів передані редакції Порталу Pharma.net.ua.


ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Голові Державної служби України з лікарських засобів Пасічнику М.Ф.

Шановний Михайле Францовичу!

Протягом двох місяців я отримую неповну інформацію на інформаційні запити стосовно представництва фізичних осіб-підприємців, виробників, дистриб'юторів, аптечних мереж, виробників лікарських засобів та інших юридичних осіб у складі робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами при Держлікслужбі України (створена згідно наказу Держлікслужби №801 від 23.06.2014р). На мої запити №118 від 09.07.2014 року, №128 від 23.07.2014 року надходять відповіді Держлікслужби №14068-1.3/4.0/17-14 від 16.07.2014, №15035-1.3/4.0/17-14 від 29.07.2014, які містять формальні відписки та додатки розміщені на сайті Держлікслужби. В той же час, перелік посадових осіб, наведених у додатках, їх місця роботи та назви ГО, які представлені у робочих групах свідчать про відсутність представництва малого бізнесу у вказаній робочій групі. Держлікслужба всіляко ухиляється від прямої відповіді на це питання. Задля відтягування термінів відповіді, служба, яку Ви очолюєте, почала розсилати запити у громадські організації (про кількість представників ФОП, дистриб’юторів інших юридичних осіб), які не мають жодного відношення до створеної Вами робочої групи і не мають своїх представників у її складі. Як приклад, можу привести той факт, що такий запит за № 16218-1.2/4.0/17-14 від 15.08.2014р (за підписом першого заступника голови Алексєєвої О.А.) надійшов і у мою адресу, хоча кому як не Вам достеменно відомо, що ГО «МОФАФР», як і багато інших асоціацій, не була включена у склад робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Незрозуміло, як взагалі можливо використовувати у якості підстав для таких запитів, організаціям, які не є членами робочої групи, посилання на запит ГО «МОФАФР» щодо складу цієї групи?! Такі дії свідчать про непрофесійних підхід до виконання інформаційних запитів, спроби перекрутити суть запиту та створити навколо ГО «МОФАФР» невірне ставлення та непорозуміння щодо позицій із іншими ГО.

Слід відмітити, що відповідно до вимог ЗУ «Про громадські об'єднання» у складі громадської організації повинні перебувати виключно фізичні особи, у разі наявності колективних членів (юридичних осіб), до яких відносяться як виробники лікарських засобів, так і дистриб’ютори, громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська спілка. Вказана вимога закону також не врахована Держлікслужбою при направленні в адресу ГО «МОФАФР», яка не є спілкою, запиту щодо членства дистриб’юторів, виробників та інших юридичних осіб. У додаток до відповіді в адресу Алексєєвої О.А., повідомляю, що ГО «МОФАФР» утворена та формується виключно із фізичних осіб у відповідності із наведеним Законом.

Вам, як голові ВГО «АПАУ» також було відомо, що ГО «МОФАФР» з 2010 року постійно відстоює права та інтереси саме малого підприємництва на фармацевтичному ринку, оскільки саме ГО «МОФАФР» постійно піддавало критиці позицію ВГО «АПАУ» по лобіюванню інтересів аптечних мереж у неоголошеній війні із малим бізнесом. Ми чесно та відкрито відстоювали свою позицію як на спільних нарадах, так і у засобах масової інформації. Вважаємо, що не включення у робочу групу ГО – виразника інтересів малого підприємництва є, на наш погляд, проявом дискримінації. Слід враховувати, що доля ФОП на ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами складає приблизно 27%.

Такий стан справ свідчить про те, що на посаді голови Держлікслужби, Ви продовжуєте політику започатковану ще у ВГО «АПАУ». Перші кроки робочої групи по спробі уведення у Ліцензійні умови дискримінаційного обмеження входження на ринок ФОПів за освітньо-кваліфікаційними критеріями є тому яскравим підтвердженням.

Натепер, за рішенням Загальних Зборів ГО «МОФАФР», змінено назву громадської організації, створено 14 відокремлених підрозділів у регіонах України, розпочато процес підтвердження всеукраїнського статусу у порядку, встановленому Законом. Щиро сподіваємось, що за таких умов Держлікслужба, нарешті, прислухається до проблем та пропозицій представників малого підприємництва України.

У запитах №118 від 09.07.2014 року, №128 від 23.07.2014 року також було піднято питання проведеної Вами реорганізації Держлікслужби. Завдяки цим заходам змінено все керівництво управлінь, департаментів та відділів Держлікслужби. В той же час, на офіційному сайті служби відсутня інформація про ПІБ, освітньо-кваліфікаційний рівень, стаж роботи за фахом нових керівників оновленої структури Держлікслужби. Жодна з кандидатур не погоджувалась із громадськістю. Такий стан справ йде у розріз із заявою міністра охорони здоров'я, озвученою ним на нараді 17.06.2014 року із представниками громадськості. Олегом Мусієм було заявлено про готовність обговорювати із громадськістю призначення осіб на керівні посади у структурі МОЗ. Натепер, діяльність Держлікслужби скеровується міністром охорони здоров'я. Нова структура, штатний розпис погоджені із ним. Керівник Держлікслужби та його перший заступник були головами двох громадських об'єднань, тим більш дивно, що громадськість, навіть професійні асоціації та Громадська Рада при Держлікслужбі не допущені Вами до обговорення кандидатів на заміщення керівних посад у оновленій структурі служби. Фармацевтична спільнота повинна знати, хто саме контролюватиме розвиток фармацевтичного ринку, чи є новопризначені функціонери кваліфікованими фахівцями у цій галузі. Невже тільки ФОПи на роздрібному ринку лікарських засобів повинні мати фахову освіту?

ГО «ВОМФАФР» пропонує оприлюднити цю інформацію як запоруку прозорого діалогу влади із суспільством. Фахова освіта та попереднє місце роботи є яскравою характеристикою здатності нового керівного складу апарату Держлікслужби якісно виконувати функції державного контролю у сфері ліцензування та контролю якості лікарських засобів.

Вами особисто неодноразового наголошувалося на готовності до діалогу із громадськістю, необхідності підвищення ролі Громадської Ради при Держлікслужбі України при реалізації державної політики на фармацевтичному ринку. Проте лозунги, до сьогодні, залишаються лише лозунгами.

Обговорення та погодження при призначенні керівників управлінь, департаментів, відділів Держлікслужби, голів її територіальних органів на Громадській Раді, є кроком до підвищення авторитету Держлікслужби серед громадськості в цілому та професійної фармацевтичної спільноти зокрема.

Ми всі щиро бажаємо позитивних зрушень у реформуванні та подальшій діяльності Держлікслужби, прозорих та чесних правил, рівних можливостей розвитку та прозорої конкуренції на фармацевтичному ринку, прямого та відкритого діалогу із владою з цих питань.

Сподіваюсь на відверту та щиру відповідь на висловлені зауваження та пропозиції.

З повагою,

Голова ГО «ВОМФАФР» Олена Пруднікова


ЛИСТ Першому заступнику Голови Державної служби України з лікарських засобів Алексєєвій О.А.

Шановна Олено Альбертівно!

Наступним повідомляю, що у запиті № 16218-1.2/4.0/17-14 від 15.08.2014р. Ви посилаєтесь на запит ГО «МОФАФР» щодо складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами при Держлікслужбі України. Вказаний у Вашому посиланні запит, підписано мною особисто, як головою ГО «МОФАФР». Тому ще раз роз'яснюю, що метою такого запиту є встановлення присутності або відсутності у складі утвореної Держлікслужбою робочої групи представників фізичних осіб – підприємців та їх співвідношення із представниками дистриб'юторів, аптечних мереж, виробників лікарських засобів та інших юридичних осіб.

Довожу до Вашого відома, що згідно додатку до відповіді Держлікслужби №14068-1.3/4.0/17-14 від 16.07.2014 на мій інформаційний запит №118 від 09.07.2014 року до персонального складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами при Держлікслужбі України не входе жодний член або представник Громадської організації «Миколаївська обласна фармацевтична асоціація «ФармРада». Я впевнена, що перший заступник Голови Держлікслужби обізнана про персональний склад цієї групи та факт відсутності у ній представників ГО, яке я очолюю. Тому направлений Вами запит, із посиланням у якості підстави на мій запит №118 від 09.07.2014 року ніяк інакше, як знущання я розцінити не можу!

В котрий раз прошу доручити виконавцям мого інформаційного запиту розібратися та вникнути у суть мого запиту і підготувати змістовну відповідь стосовно:

  1. Яку кількість представників від малого підприємництва – ФОП (≈ 27% роздрібного ринку) включено до складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами (створена згідно наказу Держлікслужби №801 від 23.06.2014р)?
  2. Яку кількість представників від виробників лікарських засобів включено до складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами (створена згідно наказу Держлікслужби №801 від 23.06.2014р)?
  3. Яку кількість посадових осіб Держлікслужби України включено до складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами (створена згідно наказу Держлікслужби №801 від 23.06.2014р)?
  4. Яку кількість представників від дистриб’юторів включено до складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами (створена згідно наказу Держлікслужби №801 від 23.06.2014р)?
  5. Кількість представників від аптечних мереж, юридичних осіб (≈ 73% роздрібного ринку), що займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами включено до складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами (створена згідно наказу Держлікслужби №801 від 23.06.2014р)?

Одночасно повідомляю, що згідно рішення Загальних Зборів Громадської організації «Миколаївська обласна фармацевтична асоціація «ФармРада», ГО «МОФАФР» отримала нове найменування та адресу місцезнаходження, про що здійснені відповідні зміни у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У зв'язку з цим прошу врахувати вказану інформацію при підготовці відповіді.

Також прошу взяти до уваги, що запит №118 від 09.07.2014 року не має на меті отримання інформації про персональний склад Громадських організацій, інших органів та установ, які не увійшли до складу робочої групи з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами при Держлікслужбі України. В подальшому при направленні запитів аналогічного змісту до таких ГО, органів та установ, прошу Вас не посилатися у якості підстави на мій інформаційний запит №118 від 09.07.2014 року, що може увести адресатів у оману та справити негативне враження щодо діяльності ГО, яке я очолюю.

Голова ГО «ВОМФАФР» Олена Пруднікова

Похожие материалы