Керівництво МОЗ України звинувачує Уряд у блокуванні законопроекту про закупівлю ліків для учасників АТО

  • Петр Багрий
    Президент ассоциации "Производители лекарств Украины"
  • Олег Мусий
    Заместитель главы Комитета Верховной Рады по вопросам здравоохранения
  • Наталья Лисневская
    Экс-заместитель Министра здравоохранения Украины

Заступник міністра охорони здоров'я Наталя Лісневська звинуватила керівництво держави в нестачі лікарських засобів в зоні АТО. Про це вона написала 29 липня на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Заступник міністра охорони здоров'я Наталя Лісневська звинуватила керівництво держави в нестачі лікарських засобів в зоні АТО. Про це вона написала 29 липня на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Крім того, Лісневська запропонувала повністю скасувати процедуру тендерів, які, до слова, цього року МОЗ взагалі не спромігся провести. "Неспроможність держави забезпечити медикаментами учасників АТО – це фактично злочин перед нашими захисниками", – написала Наталя Лісневська.

"Влада фактично розписується у безпорадності перед тендерною мафією, яка ось уже декілька місяців поспіль блокує закупівлі медикаментів. Але якщо нам під силу здолати проросійських терористів, то тим паче ми зможемо побороти фармацевтичну банду", – додає вона.

Заступник міністра Лісневська, вочевидь, забула, що її керівник Олег Мусій є членом Уряду, і стверджує, що Кабмін блокуватиме законопроект про закупівлю ліків для учасників АТО: "Спершу необхідно терміново ухвалити законопроект про закупівлю ліків для учасників АТО без тендеру. Очевидно, офіційно такий документ на рівні уряду буде заблоковано дуже швидко, урядові закони блокуються, тому його повинен внести особисто Президент України як невідкладний. Я особисто готова передати проект закону в АП, аби його було внесено на найближчу сесію. Можу гарантувати, що зможемо провести прямі закупівлі всіх потрібних медикаментів, і ціни будуть значно дешевші, ніж після "знаменитих" тендерів. При цьому всі закупівлі проведемо прозоро, через механізм публічних торгів, за процедурою реімбурсації".

Крім того, Наталя Лісневська вважає, що в Украні потрібно взагалі відмовитися від процедури проведення тендерів на закупівлю ліків: "На другому етапі слід взагалі відмовитися від тендерів". "Все це слід було зробити вже давно, а не робилося тому, що комусь не вистачило бюрократичного досвіду на подібний крок, іншим – сміливості. Третім – совісті. Далі відкладати нікуди", – резюмує Лісневська.

Схоже, що в Міністерстві охорони здоров'я України активно відпрацьовується схема відмови від тендерів, що призведе до розгулу корупційних схем. Нагадаємо, жодних пояснень щодо причин зриву тендерної кампанії 2014 року, крім гучних заяв про спротив міфічної "фармацевтичної банди" та звинувачень на адресу Першого заступника Міністра Руслана Салютіна, громадськість і досі не почула.

Експерти фармринку схильні вважати, що спершу бізнесмени-тендерники (П.Багрій, М.Кучирка, М.Кузьма, Б.Литовський та ін.) ніяк не могли домовитись про розподіл тендерних позицій, а згодом, на фоні ажіотажу з боку громадськості та ЗМІ, злякались оприлюднення результатів тендерів, де буде очевидна корупційна складова та фігуруватимуть їх компанії. "Тепер на Олега Мусія та його прибічників тиснуть із двох сторін: з одного боку, пацієнти та медики, шоковані повною відсутністю ліків і вакцин, з іншого – бізнесмени, які вимагають обіцяних Мусієм тендерних перемог," – сходяться на думці представники галузі і додають: "Для нинішнього очільника МОЗ забезпечення ліками учасників АТО без тендерів – чудовий спосіб створити прецедент для прямих закупівель у конкретних учасників і потім вимагати поширити цю практику на усі держпрограми. Це типова спекулятивна гра на страху постраждалих у зоні АТО та їх родичів узагалі залишитись без медикаментозного забезпечення".

lisnevskaya

Похожие материалы