Фірма Богатирьова має повернути МОЗу три мільйони за непоставлену вакцину

Суд стягнув з ПАТ «Фармстандарт-Біолік» 3,01 млн грн. попередньої оплати і 39 тис грн. інфляційних втрат за договором поставки медичних препаратів для Міністерства охорони здоров’я. Про це свідчить рішення Господарського суду Харківської області від 5...

Суд стягнув з ПАТ «Фармстандарт-Біолік» 3,01 млн грн. попередньої оплати і 39 тис грн. інфляційних втрат за договором поставки медичних препаратів для Міністерства охорони здоров’я. Про це свідчить рішення Господарського суду Харківської області від 5 травня.

У серпні 2012 року МОЗ замовив у «Фармстандарт-Біолік» імунобіологічні препарати, вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії та правця та гепатиту В (для новонароджених), які мали бути поставлені до кінця грудня. Товар мав поставлятися ДП «Укрвакцина» для його подальшої передачі лікарням.

Вартість договору склала 3,01 млн грн. Цю суму у якості попередньої оплати МОЗ повністю виплатило підприємству в середині грудня 2012 року. Підприємство гроші отримало, але у визначений договором строк (до 31.12.2012) товар не поставило.

МОЗ звернулося до суду з вимогою розірвати договір і повернути передоплату.

З огляду на те, що препарати у визначений строк поставлені не були, суд зобов’язав «Фармстандарт-Біолік» повернути МОЗ 3,01 млн грн. Також з підприємства стягнуто інфляційні втрати за період з січня 2013 року по лютий 2014 року включно.

Разом з тим суд зазначив, що у договорі було чітко прописано, що він діє до 31 грудня 2012 року. Таким чином договір вже є припиненим у зв’язку зі спливом строку його дії, відтак немає підстав для його розірвання.

Варто додати, що торік МОЗ через суд також стягнуло з ПАТ «Фармстандарт-Біолік» 545 тис грн. пені і 211 тис грн. штрафу за прострочення поставки медпрепаратів за вказаним договором.

«Фармстандарт-Біолік» в суді пояснював, що не поставив товар через розпорядження Держлікслужби України, якими було накладено тимчасову заборону на реалізацію, зберігання та застосування всіх серій медичних імунобіологічних препаратів. Підприємство кваліфікувало дії Держлікслужби як обставини непереборної сили. Але суд це твердження відкинув.

Суд зазначив, що категорія «непереборна сила» має відносний характер і, як правило, до неї відносять суспільні (воєнні дії, страйки, введення мораторію та інше) та стихійні природні явища (землетрус, повінь, шторм тощо). Разом з тим розпорядження Держлікслужби є адміністративно-господарськими санкціями, які були застосовані до підприємства за порушення ліцензійних умов при виробництві лікарських засобів.

Акціонером ПАТ «Фармстандарт-Біолік» до лютого 2013 року був син екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової Олександр.

За даними SMIDA, станом на 2012 рік Олександр Богатирьов володів 19,74% акцій підприємства; ще 22,19% акцій належали Олександру Забудкіну і 55% – російському ВАТ «Фармстандарт». У лютому 2013-го Богатирьов продав свою частку Забудкіну і вийшов з наглядової ради «Фармстандарт-Біолік».

У травні 2013 року Забудкін перевів свої акції на компанії «Термако Холдинг Лимитед» (Кіпр) та «Си Груп, Корп» (Сейшельські острови), які через місяць продали їх російському «Фармстандарту», що збільшив свою частку до 96,9%.

У 2012 році «Фармстандарт-Біолік» виграло тендери на 37,13 млн грн., в 2011-му – на 28,93 млн грн., в 2010 році – на 15,53 млн грн.

Нагадаємо, Державна лікарська служба призупиняла використання вакцин компанії «Фармстандар-Біолік» після кількох смертельних випадків серед дітей.

Похожие материалы