В Україні розпочато «справу фармацевтів». Відсутність ліків - загроза життю кожного четвертого українця

  • Елена Прудникова
    Председатель Общественной организации "ВО "Николаевская фармацевтическая ассоциация "ФармРада"

2009 рік може початися з гуманітарної катастрофи. Причина – непрофесійні рішення Уряду в цій галузі й спроба монополізувати ринок лікарських засобів і виробів медичного призначення.

2009 рік може початися з гуманітарної катастрофи. Причина – непрофесійні рішення Уряду в цій галузі й спроба монополізувати ринок лікарських засобів і виробів медичного призначення. Про це заявили представники фармацевтичної спільноти сьогодні, 24 грудня, на прес-конференції в ІА «Інтерфакс-Україна».

Фармацевтична криза вдарила по всіх верствах населення. «Сьогодні Уряд обвинувачує в усіх бідах фармацевтів, – заявила директор Об'єднання роботодавців медичної й мікробіологічної промисловості України Світлана Буніна. – Така позиція шокує, тому що вся криза – зниження виробництва, дефіцит ліків – обумовлений кроками самого Кабінету Міністрів України. Останнім часом, здається, взагалі почата «справа фармацевтів». Виступаюча підкреслила, що фармацевти не ставлять собі якісь політичних цілі. «Хочемо підкреслити, що ми не політологи, і не маємо ніякого відношення до політики. Ми просто – фахівці, люди, які роблять важливу справу, і проти яких сьогодні розпочато боротьбу», – зауважила вона.

«Нас звинувачують у тому, що в Україні немає якісних лікарських засобів власного виробництва. Але це – не так. В Україні сьогодні працює 143 вітчизняних підприємства, частина з яких працює за стандартами належної виробничої практики GMP. 80% ліків в упаковках на українському ринку – вітчизняного виробництва. Контрольно-дозвільна система фармринку, яка існувала досі в Україні, визнана провідними фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Євросоюзу найкращою в СНД. І сьогодні своїми постановами цю систему Кабінет Міністрів України намагається зруйнувати», – заявила С.Буніна.

Представники фармспільноти наполягають на тому, що все, що відбувається сьогодні – фактично спроба перерозподілу фармацевтичного ринку олігархічними кланами. «Але я хочу заявити, що Антимонопольний Комітет не там шукає «зговір фармацевтів». За нашими статистичними даними, сьогодні дистриб’юція від 40 до 100% за різними препаратами (а це здебільшого онкопрепарати, інтерферони, серцево-судинні ліки й т.п) належить одному монополісту – компанії «Оптіма-Фарм», власником якої є А.Губський, і в якій, до речі, найвищі на сьогодні ціни», – заявила голова Робочої групи з питань подолання кризових явищ у фармацевтичній галузі при Раді підприємців КМУ Пруднікова Олена Євгеніївна. За її словами, усі останні рішення Уряду, дії контролюючих органів по фармацевтичній галузі, були спрямовані на боротьбу з їхніми конкурентами. «І вони на сьогодні добилися свого – усі інші крупні кілька компаній зменшили обсяги відвантажень лікарських засобів», – підкреслила вона.

О.Пруднікова проінформувала, що навіть до завідуючих аптекою є вимога, аби вони мали вищу фармацевтичну освіту й відповідали певним кваліфікаційним вимогам, в іншому разі в аптеки буде відібрано ліцензію. «В той самий час як сьогодні керівником усієї фармацевтичної галузі намагаються поставити лікаря-психотерапевта, Генадія Падалку, – людину, яка вже знищила оптовий сектор, залишивши одного монополіста, людини, яка уяви не має, як проводиться контроль лікарських засобів, як працює фармгалузь. Відповідь, чому так трапилося, єдина – корупція. Ця людина хоче контролювати усю цю галузь сама. «Не будеш платити – не дам ліцензію, і напишу, що ти реалізовуєш неякісні ліки, а будеш платити – усе буде нормально». «Ось чому фармацевти вийшли сьогодні на вулиці, – розповідає Олена Євгеніївна. – І почув нас лише Президент України, який зупинив дію чотирьох незаконних постанов, спрямувавши їх у Конституційний Суд України». «Сьогодні інший лікар, Міністр охорони здоров’я Василь Князевич, створює Департамент з регуляторної політики, який буде займатися тим, що буде досліджувати наслідки постанов, які порушують шість законів України!», – підкреслила вона.

Насамкінець О.Є.Пруднікова наголосила: «На сьогодні з нами не бажають зустрічатися. Тому від імені громадськості ми вимагаємо виконання Указу Президента. Вимагаємо звільнення Міністра охорони здоров’я Князевича, звільнення Головного державного інспектора незаконно новоствореної Державної інспекції лікарських засобів, та відповідальності чиновників або керівництва Уряду за дії своїх підлеглих.

Вимагаємо термінової зустрічі Прем’єр-міністра України з представниками фармацевтичної громадськості. Адже з дня «Фарммайдану» ми не дочекалися жодної зустрічі, жодної спроби вийти на діалог з нами, почути нас. Якщо цього не буде зроблено, то в наступний раз на площі вийдуть пенсіонери, усі, хто вже втратив роботу з-за непрофесійних дій керівництва галуззю».

Що стосується цін на ліки, то, за словами С.Буніної, після зупинки Президентом України дії постанов Уряду №837, №827 але №955 провізори знизили ціни на життєво необхідні препарати. Але для того, щоб не припиняти забезпечення життєво необхідними ліками, вони були змушені підняти ціни на «препарати вибору» – такі, які знімають похмільний синдром, підвищують потенцію або кріплять волосся.

Лікарі-ендокрінологі, яки брали участь в прес-конференції підтвердили, що їхні медичні заклади та пацієнти вже відчувають дефіцит ліків, які для інсулінозалежних хворих є життєво необхідними. І це – не просто слова, адже без необхідної вчасної дози інсуліну хворий на цукровий діабет загине. Завідуюча відділенням Київського міського ендокрінологічного центру К.А. Замолотова розповіла, що працювати останнім часом стало просто страшно, і лякає більш за все повна незахищеність ані лікарів, ані пацієнтів, тому що останнім часом вони стикаються з постійною нестачею необхідних інсулінів.

Наприкінці виступаючі підкреслили, що відверте ігнорування Урядом та Міністерством охорони здоров’я указів Президента, законодавства України лякає своїм цинізмом. «Стає страшно жити в країні, де панує не сила права, а „право сили”. Фармацевтичну громадськість шокує вседозволеність, безпринципність, з якими попирається право, закони України, безпека громадян. Указ Президента від 03.12.2008 року №1139/2008, яким призупиняється дія постанов Уряду від 10.09.08 №837, 827, від 17.10.08 № 955 та від № 1022 МОЗ не виконується, досі продовжується призначення на посади неіснуючого відомства, продовжується ліквідація легітимної Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України, тобто руйнація контрольно- дозвільної системи триває.

«Вимагаємо припинити брутальне ігнорування законодавства України! Припинити експерименти з реформування фармацевтичної галузі в період фінансової кризи!

Вимагаємо забезпечити верховенство права та забезпечити виконання актів вищої юридичної сили» – говориться в заяві представників фармацевтичної галузі.

В прес-конференції взяли участь Буніна Світлана Сергіївна, виконавчий директор Об’єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ОРММПУ); Пруднікова Олена Євгеніївна, голова Робочої групи з питань подолання кризових явищ у фармацевтичній галузі при Раді підприємців Кабінету Міністрів України; Димчак Володимир Степанович, член Ради підприємців при КМУ; Замолотова Ксенія Олександрівна, завідуючий відділенням Київського міського ендокрінологічного центру; Петренко Людмила Іванівна, президент Міжнародної діабетичної асоціації хворих на цукровий діабет.

Джерело: прес-реліз ГО «Комітет врятування фармацевтичної галузі України «ФармРада».

Похожие материалы