Близька до екс-губернатора Шишацького «А’ста» отримала 170 мільйонів на ліки для донеччан

ТОВ «А’ста» 6 лютого отримало в Донецькій області низку підрядів на закупівлю ліків, фармацевтичних препаратів та медичних інструментів на суму 170,34 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

ТОВ «А’ста» 6 лютого отримало в Донецькій області низку підрядів на закупівлю ліків, фармацевтичних препаратів та медичних інструментів на суму 170,34 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Підрядника обрано за рамковою угодою з Департаментом охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації. Найбільші замовлення компанія отримала від Комунальної лікувально-профілактичної установи «Донецьке обласне клінічне територіальне медичне об’єднання» – на 64,57 млн грн. і «Донецького регіонального центру охорони материнства та дитинства» – на 28,86 млн грн.

З 2010 року «А’СТА» фактично утримує монопольне становище на ринку державних закупівель на ліки і медичне устаткування в Донецькій області.

До середини минулого року кінцевим власником компанії «А’СТА» через «Український аптечний холдинг» була група СКМ Ріната Ахметова.

У серпні 2013 року СКМ повідомила про продаж «Українського аптечного холдингу». Покупець і сума контракту не розголошувалися. Можлива вартість угоди оцінювалась у $20-30 млн.

Сьогодні кіпрським офшором «Ukrainian Pharmacy Holding» (власник 90% «Українського аптечного холдингу») володіє сейшельська компанія «Valana Limited». Також у кіпрської компанії змінився директор – ним став Федір Ольмезов, житель села Комар Донецької області. Відомо, що з цього ж села походить Олександр Ольмезов, колишній старший заступник генпрокурора Віктора Пшонки, екс-прокурор Донецька.

Директором «Українського аптечного холдингу» став Адам Барна з Калуша, Івано-Франківської області. Також з серпня 2013 року серед засновників «Українського аптечного холдингу» з часткою близько 10% з’явилася івано-франківська компанія ТОВ «КУА «Престиж Капітал», зареєстрована на Володимира Столярчука, директором є Тетяна Котик.

Відомо, що «КУА «Престиж Капітал» має частку у донецькому ТОВ «ТД «Донспецстрой», іншим співвласником є Сергій Матюхов, відомий як директор ТОВ «ТД «Оргсинтез» Лариси Шишацької, дружини екс-губернатора Донецької області Андрія Шишацького. Також «ТД «Донспецстрой» і «ТД «Оргсинтез» зареєстровані за однією адресою.

У своїй офіційній біографії Андрій Шишацький вказав, що у 2009-2010 рр. працював директором ТОВ «Фармація Донбасу» (так раніше називався «Український аптечний холдинг», який у листопаді 2010 року придбала СКМ Ріната Ахметова). Також Шишацький довгий час працював менеджером на підприємствах СКМ, зокрема очолював Харцизький трубний завод, що належить «Метінвесту».

За інформацією газети «Капітал», минулого року «Український аптечний холдинг» купили структури близькі до Шишацького.

2 березня в.о. президента України Олександр Турчинов призначив на посаду губернатора Донецької області Сергія Таруту, змістивши Шишацького.