Заява Державної інспекції з контролю якості лікарських завобів

З набуттям чинності указу від 3 грудня 2008 р. № 1139/2008 «Про зупинення дії постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 827 і № 837, від 17 жовтня 2008 р. № 955 та від 19 листопада 2008 р. № 1022» зупинено всі рішення Уряду України, щ..

З набуттям чинності указу від 3 грудня 2008 р. № 1139/2008 «Про зупинення дії постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 827 і № 837, від 17 жовтня 2008 р. № 955 та від 19 листопада 2008 р. № 1022» зупинено всі рішення Уряду України, що започаткували реформування фармацевтичної галузі, ціллю яких було припинення корупційних схем в галузі та наведення порядку в ній.

Цими рішеннями Урядом було також зупинено стрімкен підвищення цін на лікарські засоби, що відбулося на початку жовтня цього року. Торговельні націнки на лікарські засоби було обмежено Урядом до 15% — для оптової торгівлі, та 35% — для аптек, що повністю захищало інтереси населення України від спекулятивного зростання цін на ліки.

Для здійснення державного контролю Урядом було створено центральний орган виконавчої влади — Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів.

Однак перші кроки цього державного органу в наведенні порядку на ринку лікарських засобів зустріли жорсткий опір з боку деяких бізнес-структур та корумпованих ними чиновників, які прагнуть ліквідувати новостворений дієвий державний орган зі всіма необхідними владними повноваженнями.

За інформацією Держлікінспекції, у період з жовтня по грудень було закрито 224 аптечних заклади, відкрито — 212, що суперечить раніше опублікованим даним щодо закриття 1000 аптек та звільнення 2500 працівників.

У країні почалося штучне кероване загострення ситуації в фармацевтичній галузі. Час вибрано «вдалий» — в країні економічна та політична напруженість, крім того, незабаром мають розпочатися процедури закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти на 2009 р. Мова йде про сотні мільйонів гривень, за які веде боротьбу фармацевтична мафія, що дуже комфортно себе почуває, коли в країні відсутній необхідний сучасний державний контроль. Внаслідок штучного загострення ситуації Президента країни було повністю дезінформовано. Як результат — маємо Указ, який паралізував діяльність новоствореного органу, зупинив дію рішень Уряду щодо введення граничних торговельних надбавок, наслідком чого може бути збільшення обсягу фальсифікату та стрімке підвищення цін на ліки.

Для виходу з кризової ситуації вважаємо за необхідне терміново розблокувати здійснення державного контролю, для чого потрібні:

  • зупинення дії Указу, яким припинено повноваження Держлікінспекції;

  • створення робочої групи із залученням СБУ, Генеральної прокуратури, МОЗ, МВС, Антимонопольного комітету, Держлікінспекції, на якій розглянути пропозиції Держлікінспекції, МОЗ щодо подальшої програми реформування системи державного контролю фармацевтичної галузі;

  • прийняття Урядом відповідних рішень.

Джерело: прес-служба Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Прес - служба Міністерства охорони здоровя повідомляє, що керівництво ДАК "Держмедпром" в особі генерального директора Бірюкова О. В., з порушенням чинного законодавства, без погодження з МОЗ і без дозволу Фонду Держмайна України здійснило відчуження...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Storke Holdings Limited (Белиз) стала собственником 70,7% акций единственного украинского производителя инсулина ЗАО «Индар» и 25%+1 акция ОАО «Полтавский завод медицинского стекла», которые ранее принадлежали Государственной акционерной компании...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Прес-служба Міністерства охорони здоров’я неодноразово повідомляла, що керівництво ДАК «Держмедпром» в особі генерального директора Бірюкова О. В., з порушенням чинного законодавства, без погодження з МОЗ і без дозволу Фонду Держмайна України здійснило...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    На ім’я Міністра охорони здоров’я України Василя Князевича надійшла доповідна записка від працівників ДП «Центр імунобіологічних препаратів», в якій повідомляється, що 25 липня 2008 року близько 10 години ранку співробітниками телеканалу «Інтер» Бобровн..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Парламентська комісія з розслідування загибелі школяра Антона Тищенка з Краматорська Донецької області дійшла висновку, що причиною смерті 11-классника стала індійська вакцина від кору та краснухи. Про це заявив журналістам голова цієї комісії, народний..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Протягом останніх днів надійшло кілька листів-звернень від Донецької, Полтавської та Миколаївської фармасоціацій, Спілки підприємців Миколаївської і Херсонської області, а також народних депутатів України.