МОЗ ініціює введення обов'язкового медстрахування з 2017 року

Міністерство охорони здоров'я ініціює введення загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування з 2017 року. Про це сказано в оприлюдненому на сайті міністерства законопроекті.

Міністерство охорони здоров'я ініціює введення загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування з 2017 року. Про це сказано в оприлюдненому на сайті міністерства законопроекті.

Законопроектом пропонується введення загальнообов'язкового медичного страхування як окремого виду соціального страхування, оскільки медичне страхування повинне охоплювати все населення, а не тільки працюючих або пенсіонерів.

Страховиком у обов'язковому медичному страхуванні є фонд медстрахування, який пропонується створити як некомерційну самоврядну організацію.

Управління цим фондом пропонується здійснювати на паритетній основі представниками від застрахованих осіб (вибираються всеукраїнськими об'єднаннями профспілок), роботодавців (вибираються всеукраїнськими об'єднаннями роботодавців) і держави (призначаються й звільняються Кабінетом Міністрів).

Документ спрямований на створення єдиної системи збору й обліку єдиного внеску на обов'язкове медстрахування в частині страхових внесків, які повинні вноситися роботодавцями в розмірі 4,25% від фонду оплати праці.

Також резерви фонди будуть наповнюватися за рахунок залучення коштів державного й місцевого бюджетів на сплату страхових внесків за відповідні категорії застрахованих; залучення коштів фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань, залучення коштів самозайнятого населення.

Передбачається, що зазначений законопроект набуде чинності з 1 січня 2017 року, оскільки за цей час потрібно вжити необхідних заходів з реорганізації системи охорони здоров'я для переходу від утримування медустанов до принципів оплати зроблених медичних послуг.

Раніше Президент України Віктор Янукович неодноразово наголошував на готовності до початку переходу до страхової медицини, а саме Раїса Богатирьова озвучила небажання переходити до такої моделі у 2013-2014 році.

Джерело: un.ua

Похожие материалы