В Україні необхідно ввести європейські стандарти ціноутворення на ліки, – ТСК із розслідування діяльності МОЗу

 В Україні мають бути запроваджені європейські стандарти ціноутворення на медичні препарати. Відповідне рішення було прийнято на засіданні тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів неефективного використання коштів та зловживань, допущених...

В Україні мають бути запроваджені європейські стандарти ціноутворення на медичні препарати. Відповідне рішення було прийнято на засіданні тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів неефективного використання коштів та зловживань, допущених посадовцями МОЗ, у середу, 19 червня, повідомляє прес-служба ВО «Батьківщина».

Зокрема, комісія зобов’язалася розробити чіткі та дієві зміни до законодавства, які суттєво покращать ситуацію у системі охорони здоров’я та фармацевтичній галузі та дозволять значно знизити необґрунтовано завищені ціни на найнеобхідніші медпрепарати.

«Станом на сьогодні Україна – рекордсмен по цінах на імпортні препарати. При чому ця вартість завищена необґрунтовано. Мінімальний розрив у ціні – 40%, а максимальний – 600%», – наголосив член ТСК, народний депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко.

Наприклад, за повідомленням прес-службі ВО «Батьківщина», ціна препарату «Мукосат», який використовують при лікуванні суглобів, в Україні в середньому становить 286 гривень, тоді як в Білорусі його вартість у 6 разів менша – 41 гривня. Ціна препарату для профілактики інсульту та інфаркту «Плавікс» (Sanofi) в Україні становить 913 гривня, а от у Болгарії – 140 грн.

За словами народного депутата, система адміністрування руху імпортних препаратів в Україні, «м’яко кажучи, неефективна»: «Прослідкувати рух препарату між імпортером та його кінцевим реалізатором неможливо, а його ціна через такі схеми зростає у рази».

«Для України типовою є ситуація, коли препарати з’являються у країні фактично з повітря. Про це свідчить та інформація, яку нині присилають нам правоохоронні органи. Це, зокрема відомий скандал щодо «хелівських» препаратів, які фактично фасували в Україні», – зазначив Павло Петренко.

Вирішити цю проблему, наголосив він, можливо через забезпечення закупівлі ліків напряму у їхнього виробника. Це дозволить не лише знизити вартість препаратів, а й гарантувати їхню якість.

За словами представників громадських організацій, які були присутні на засіданні ТСК, вирішити проблему необґрунтованого завишення цін на імпортні ліки в Україні не так вже й важко: «У світі існує досить багато легальних ініціатив, спрямованих на зниження цін на ліки. Зокрема, Фонд Клінтона домовився з усіма світовими виробниками, що низці країн медичні препарати продаватимуться за суттєво заниженими цінами», – зазначив представник громадської організації Віталій Шабунін.

Проте, за його словами, МОЗ України свідомо не використовує цю світову ініціативу. Більш того, щороку ООН надсилає МОЗ аналітику світових цін на ліки – таким чином МОЗ точно знає реальну вартість окремих препаратів, але щоразу закуповує їх утридорога.

ТСК прийняла рішення звернутися до представника Європейського союзу в Україні з проханням надати офіційну інформацію по наддержавному законодавству ЄС, яке регулює питання ціноутворення на медпрепарати та ретельно проаналізувати можливість введення європейських стандартів в Україні і розробити відповідний законопроект.

Джерело: byut.com.ua

Похожие материалы