МОЗ нав'язує лікарням областей ті ліки, яких вони не потребують при лікуванні онкохворих дітей

Таку думку висловив народний депутат Віталій Журавський.

Таку думку висловив народний депутат Віталій Журавський.

Сьогодні я відіслав звернення до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення законодавства України при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров‘я України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров‘я та фармацевтичної галузі.

До мене як до народного депутата України звернулися мешканці Вінницької області, батьки онкохворих дітей, які лікуються у Вінницькій обласній дитячій лікарні, щодо порушення прав онкохворих дітей на отримання ефективних ліків у достатній кількості.

Батьки хворих дітей скаржаться на те, що препарати, які закуповуються централізовано Міністерством охорони здоров‘я України, не відповідають протоколам лікування. Натомість, препарати, які включені до протоколів лікування і є вкрай необхідними для лікування онкохворих дітей Міністерством охорони здоров‘я України централізовано не закуповуються, тому батькам доводиться купувати препарати власним коштом.

У цьому випадку, вкрай потрібне доручення Президента України щодо безкоштовного лікування онкохворих дітей дискредитується, чого не можна допустити за будь-яких умов.

Крім того, за наявною у мене інформацією, Міністерство охорони здоров‘я України при формуванні плану закупок онкопрепаратів не враховує реальні потреби регіонів не лише в номенклатурі лікарських засобів, але й щодо обсягів закупівель та наполягає робити заявки на 2013 рік у повному обсязі (без врахування наявних залишків препаратів у регіоні). Це призводить до створення запасів онкопрепаратів, які не можуть бути використані регіоном і будуть знищені по завершенню терміну придатності.

Такий підхід з боку Міністерства охорони здоров‘я до закупівлі препаратів створює постійний дефіцит необхідних лікарських засобів та призводить до неефективного використання бюджетних коштів.

У зв‘язку з викладеним, я прошу використати подані мною матеріали у роботі Тимчасової слідчої комісії та направити їх до прокуратури Вінницької області.

Похожие материалы