К.Грищенко: Більшість іноземних ліків, на які українці щорічно витрачають понад 2 млрд. дол., можна виробляти в Україні

К.Грищенко: Більшість іноземних ліків, на які українці щорічно витрачають понад 2 млрд. дол., можна виробляти в Україні

10 квітня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка відбулась нарада з питань розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку.

10 квітня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка відбулась нарада з питань розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку.

«Вперше ми проводимо нараду у такому розширеному форматі, запросивши не лише чиновників, а й безпосередніх учасників процесу – українських виробників ліків», – сказав К.Грищенко на початку заходу.

У нараді взяли участь представники МОЗ, Держлікслужби, Мінфіну, Міндоходів, Мінекономрозвитку, ДСКН та керівники таких провідних фармацевтичних підприємств України, як ПАТ «Фармак», ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ТДВ «ІнтерХім», ТОВ «Юрія-Фарм»,ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», Корпорація «Артеріум» та інші.

Віце-прем’єр-міністр наголосив на тому, що забезпечення якості та доступності лікарських засобів для наших громадян – це сьогодні ключовий пріоритет керівництва держави та Уряду. На його думку, конкуренція на вітчизняному фармацевтичному ринку дедалі посилюється і він стає все більш привабливим, у тому числі і для іноземних компаній. «Лише за минулий рік ринок виріс на 15% і склав 34,2 млрд. грн. Це – суттєвий показник. На фоні глобальної фінансової турбулентності вітчизнянафармгалузь демонструє стійке зростання: в минулому році ваші підприємства реалізовували на внутрішньому ринку на 16,7% продукції більше, ніж в 2011 році, всього на 9,7 млрд. грн.», – зазначив Костянтин Грищенко.

Водночас, за його словами, на вітчизняному фармацевтичному ринку спостерігаються і негативні тенденції, які полягають в тому, що з кожних десяти упаковок ліків, що продаються в аптеках, шість – українського виробництва, але дві третини усіх грошей споживачів припадає на іноземних виробників, які в основному продають такі ж самі препарати, але в кілька разів дорожче.

«Відтак, понад 2 млрд. дол. США щорічно Україна сплачує іншим державам за ліки, більшість яких ми в змозі виробляти власним ресурсом. Ми ні в якому разі не виступаємо проти імпортних ліків. Стратегічна мета керівництва держави – збільшити доступність лікарських засобів для українських громадян та розширити власне виробництво ліків», – підкреслив Костянтин Грищенко.

У ході наради сторони обмінялися думками відносно найбільш актуальних питань розвитку фармацевтичного ринку. Серед порушених питань – розширення реімбурсації на нові групи лікарських засобів, запровадження обов’язкового соціального медстрахування на забезпечення лікарськими засобами, можливості запровадження обов’язкового індивідуального маркування кожної упаковки ліків, та розширення можливостей для експорту українських ліків. Окрім того, було проведено дискусію щодо закупівлі за ключовими державними програмами іноземних препаратів, які мають аналоги в України.

Похожие материалы