В Держлікслужбі обговорили питання доступу до аптек осіб з обмеженими фізичними можливостями

27 лютого 2013 року в Державній службі України з лікарських засобів відбулося обговорення проекту змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами за участі..

27 лютого 2013 року в Державній службі України з лікарських засобів відбулося обговорення проекту змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами за участі представників громадських організацій інвалідів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства охорони здоров’я України, професійних аптечних асоціацій, комунальних підприємств.

Основною темою зустрічі було обговорення розробленого на виконання доручення Прем’єр-міністра України М.Азарова від 16.01.2013 Держлікслужбою України проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (щодо створення необхідних умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями).

Представник Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» Володимир Азін зазначив, що, на думку членів цієї організації, для забезпечення доступу до аптек осіб з обмеженими фізичними можливостями необхідно запровадити конкретні вимоги. Як зазначив В. Азін, за підрахунками фахівців, значна кількість громадян під час свого життя можуть мати обмежені фізичні можливості, або мати безпосереднє відношення до цих осіб. Він нагадав, що окрім інвалідів-колясочників, особливі потреби мають також особи, що тимчасово пересуваються на милицях, особи з вадами зору, слуху, а також люди похилого віку.

На його думку, Ліцензійні умови повинні обов’язково містити чітке посилання на вимоги ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення» Також відповідні зміни захисник прав інвалідів вважає за необхідне внести до Порядку контролю за додержанням відповідних Ліцензійних умов та у додатки до цього документу, а також до Порядку перевірки перед видачею ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затвердженого наказом МОЗ України від 11.07.2012 № 513.

Як зауважив В. Азін, якщо вимоги, що містяться у ДБН, з об’єктивних причин не можуть бути реалізовані, то за погодженням з громадськими організаціями інвалідів здійснюється розумне пристосування об’єктів до потреб маломобільних груп населення. За його інформацією, більшість з громадських організацій інвалідів входять до складу Комітетів із забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, формат та законодавче забезпечення роботи яких будуть узаконені вже в цьому році. Такі Комітети доступності вже створені при багатьох місцевих адміністраціях всіх рівнів влади.

На думку представника Національної Асамблеї інвалідів України, це дозволить в кожному окремому випадку підходити індивідуально до забезпечення доступності осіб з особливими можливостями до конкретної аптеки. Він підкреслив, що, дійсно, не завжди можливо побудувати пандус в тій чи іншій аптеці. Але, як зазначив В.Азін, для організацій із захисту прав інвалідів не принципово, аби в аптеці в обов’язковому порядку був саме пандус або кнопка виклику. Головне – створити реальну фізичну доступність до фармацевтичної послуги для громадян з особливими потребами.

Представник Мінрегіонбуду України зазначив, що норми ДБН мають виконуватися не тільки під час будівництва нової будівлі, але й при проведенні її реконструкції, в тому числі ремонті. .Невиконання зазначених норм тягне за собою штрафи до 90 тис. гривень.

Думку В.Азіна підтримав представник Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конфедерація громадських організацій інвалідів України» Володимир Карпенко. Він підкреслив, що організації захисту прав інвалідів ні в якому разі не мають на меті закриття аптек або накладання на них штрафних санкцій. В.Карпенко зазначив, що, зокрема, при будівництві аптек в селах необхідно зробити все можливе, аби при створенні відповідних умов для забезпечення доступу громадян до фармпослуги не постраждали самі аптеки.

Фахівці Держлікслужби України підтримали позицію Національної Асамблеї інвалідів України, і запропонували врахувати їх при подальшому обговоренні проекту
Обговорення проекту змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами триває.

http://www.diklz.gov.ua

Похожие материалы