У тестовому режимі запрацював онлайн-сервіс Держлікслужби з видачі ліцензій для фармацевтичного ринку

У тестовому режимі запрацював онлайн-сервіс Держлікслужби з видачі ліцензій для фармацевтичного ринку

Онлайн-сервіс покликаний забезпечити оптимізацію процедури отримання ліцензій, зменшити кількість відмов через суб’єктивні технічні помилки, а головне – забезпечити більшу прозорість процесів та усунення ризиків корупції.

12 грудня 2019 року, Київ. – У тестовому режимі запрацював онлайн-сервіс Держлікслужби з отримання дозвільних документів, а саме – щодо ліцензування діяльності з виробництва та імпорту лікарських засобів, а також – роздрібної та оптової торгівлі. Одна серед найбільш затребуваних функцій Держлікслужби стала доступною для тестування представниками бізнесу: промисловими виробниками, аптечними закладами, імпортерами та дистриб’юторами. Онлайн-сервіс покликаний забезпечити оптимізацію процедури отримання ліцензій, зменшити кількість відмов через суб’єктивні технічні помилки, а головне – забезпечити більшу прозорість процесів та усунення ризиків корупції.

Проєкт реалізований у партнерстві Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Міністерства цифрової трансформації, за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

За даними Держлікслужби, сьогодні в Україні налічується понад 7 тисяч гравців фармринку, які імпортують, виробляють та реалізують лікарські засоби. Серед них – 115 виробників, 200 імпортерів, 382 дистриб’ютори та 6 604 суб’єкти роздрібної торгівлі, які утримують більше 22 тис. аптечних закладів. Усім для початку здійснення своєї діяльності необхідно отримувати дозвільну документацію. Окрім того, часто виникає потреба в оновленні даних, особливо, якщо це стосується аптек, приміром, при зміні уповноваженої особи або керівництва закладу, переліку лікарських засобів, що імпортуються, переліку аптек, що належать до мережі тощо.

Раніше усе це потрібно було робити винятково офлайн, що призводило до значних часових та фінансових витрат з боку бізнесу, щоб відрядити працівника для подання документів; до втрати документів під час надсилання, підвищення ризику припускання суб’єктивних технічних помилок через складну процедуру, а отже – і частоти відмов у видачі ліцензії, та ймовірних корупційних ризиків через пряму комунікацію з чиновником.

Новий онлайн-сервіс сприятиме вдосконаленню процесу взаємодії бізнесу з Держлікслужбою щодо надання послуг з ліцензування від моменту подання заяв до видачі відповідного дозвільного документа, повідомляючи про стан розгляду заяв у режимі реального часу.

Наразі у тестовому режимі стануть доступними три онлайн-послуги з видачі ліцензії щодо провадження діяльності з: 1) виробництва (промислового), 2) імпорту (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) та 3) виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Онлайн-сервіс доступний на порталі Держлікслужби за лінком: http://e-services.dls.gov.ua/, через вхід до особистого кабінету. Доступ до кабінету здійснюється лише за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП/КЕПу) однаково для фізичних та юридичних осіб. Зручним сервіс буде як для заявників, які вперше отримуватимуть ліцензію, так і для наявних ліцензіатів, які отримали ліцензію раніше.

За допомогою нового онлайн-сервісу користувачі кабінету матимуть можливість подати заяву на отримання ліцензії на здійснення діяльності або анулювати її, створити чи закрити аптеку (аптечний склад), розширити або звузити вид діяльності та перелік лікарських форм, внести зміни чи доповнення до переліку лікарських засобів, які імпортуються, та до форм випуску лікарських засобів, а також змінити уповноважену особу, контрактних виробників та інформацію про фахівців.

Нова онлайн-система забезпечить:

  • скорочення матеріальних та часових витрат бізнесу на отримання ліцензії;
  • зменшення ризику виникнення технічних помилок при заповненні заяви завдяки можливості онлайн-консультації з представниками Держлікслужби ще на етапі подання заяви;
  • автоматичну фіксацію подання заяви та документів, а також відстеження статусу заявки онлайн, своєчасне сповіщення заявника щодо прийнятих рішень та можливість актуалізувати дані 24/7;
  • зменшення корупційної складової через повну прозорість подання заяви самостійно, без контакту з чиновником;
  • збереження в електронній формі копій усіх документів, історії комунікації та статистики щодо прийнятих та оброблених пакетів документів.

Зауважимо, що формат подання заяв та супровідної документації зберігається доступним на вибір – як онлайн, так і у паперовому вигляді.

У найближчих планах передбачено розширення послуг онлайн-системи Держлікслужби, а саме: розроблення та впровадження переліку онлайн-послуг щодо видачі висновків про якість ввезених до України лікарських засобів та відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів.

Проєкт реалізовано у співпраці з Фондом Східна Європа.

Похожие материалы