Ситуація навколо вакцини проти кору та краснухи загострюється

Парламентська комісія з розслідування загибелі школяра Антона Тищенка з Краматорська Донецької області дійшла висновку, що причиною смерті 11-классника стала індійська вакцина від кору та краснухи. Про це заявив журналістам голова цієї комісії, народний..

Парламентська комісія з розслідування загибелі школяра Антона Тищенка з Краматорська Донецької області дійшла висновку, що причиною смерті 11-классника стала індійська вакцина від кору та краснухи. Про це заявив журналістам голова цієї комісії, народний депутат України Віктор Корж (фракція Партії регіонів).

Водночас один з членів комісії Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів) повідомив, що «остаточний вердикт буде ухвалено одразу після засідання комісії». За його словами, «уже зараз відомо, що вакцина, якою робили щеплення краматорському школяреві, не була сертифікована в нас. Препарат проходив випробування в Африці. До нас же його завезли за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров`я, і з порушенням нашого законодавства він не пройшов сертифікацію».

В. Колесніченко наголосив, що комісія дійшла і «набагато сумніших висновків», – понад половина вакцин, якими в Україні щеплять дітей і дорослих, не сертифікована.

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич засудив заяви депутатів Верховної Ради України, звернувши увагу на розгортанні чергової хвилі антивакцинальної кампанії. В заяві, зокрема, зазначається:

«Масові повідомлення в електронних та друкованих ЗМІ з посиланням на членів Тимчасової слідчої комісії Віктора Коржа та Вадима Колесніченка стосовно прямого зв’язку смерті підлітка з Краматорська з вакцинацією проти кору/краснухи засвідчили, що в країні розпочався другий етап антивакцинальної кампанії. На жаль, твердження про те, що в нинішній кампанії більше політики, ніж задекларованої турботи про здоров’я нації, підтвердилось. Адже заяви політиків лунають у той час, коли:

  • Не завершено слідство Генеральної прокуратури України та не оприлюднено її вердикт;
  • Не названий остаточний діагноз смерті підлітка судмедекспертами ГПУ, та не проведена патологоанатомічна конференція з залученням найширшого кола вчених АМН України, фахівців МОЗ та міжнародних експертів, які б надали консолідований висновок;
  • Не заслухано звіт Тимчасової комісії у стінах парламенту та не ухвалена постанова щодо результатів її роботи.

Чи не є передчасні коментарі свідченням того, що правда не цікавить політиків, якщо мова йде про політичну доцільність?»

Повний текст заяви Міністра охорони здоров’я України Василя Князевича читайте тут.

Нагадаємо, що в Україні починаючи з 26 травня 2008 року мала відбутися масова вакцинація громадян у віці від 16 до 29 років від кору та краснухи.

13 травня старшокласник з Краматорська А. Тищенко після щеплення від кору та краснухи, зробленої напередодні, помер у реанімації. Протягом 15 травня в Краматорську зі скаргами на погіршення самопочуття в дитячу міську лікарню звернулися 18 дітей, які були вакциновані від кору та краснухи.

5 червня Верховна Рада України створила Тимчасову слідчу комісію для розслідування причин смерті 17-річного підлітка в Краматорську Донецької області.

Наприкінці серпня за результатами проведення тестування кількох серій вакцини для профілактики кору та краснухи виробництва Serum Institute of India було встановлено їх відповідність специфікаціям та вимогам Європейської Фармакопеї та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Похожие материалы