Про що уряд домовився з вітчизняними фармацевтами

Іноземні виробники лікарських засобів фактично проігнорували Меморандум порозуміння між Кабінетом Міністрів України та суб'єктами господарської діяльності, які здійснюють виробництво, оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами. За даними Дер..

Іноземні виробники лікарських засобів фактично проігнорували Меморандум порозуміння між Кабінетом Міністрів України та суб'єктами господарської діяльності, які здійснюють виробництво, оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами. За даними Держлікслужби середньозважена вартість упаковки ліків, що входять у Національний перелік, протягом 3-місячного періоду з моменту підписання Меморандуму знизилася на 17%, іноземної – лише на 1%.

Про це повідомив Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов під час «круглого столу» «Соціальна відповідальність вітчизняного фармринку: доступні ціни та якісні ліки».

Соловйов зазначив, що за час, який минув з моменту підписання вказаного документу, було здійснено значний комплекс робіт як з боку Уряду, так і з боку вітчизняних фармацевтичних виробників. Варто відзначити, що більшість представників фармацевтичного ринку виявили соціальну відповідальність та виконали умови Меморандуму.

Голова Держлікслужби зауважив, що частка відповідних вітчизняних препаратів на ринку збільшилася на 3% (за рахунок зростання споживання більш дешевих вітчизняних препаратів), а сумарний ефект збільшення частки та зниження цін вітчизняними виробниками привів до зниження середньозважених цін на препарати, що входять в Національний перелік, на 18,2%.

Як нагадав Олексій Соловйов, у рамках Меморандуму Кабінет Міністрів узяв на себе зобов'язання щодо посилення державної регуляторної функції на етапі допуску генеричних препаратів іноземного виробництва на внутрішній ринок в частині визначення відповідності умов його виробництва GMP, біоеквівалентності та проведення фармакоекономічного аналізу. В першу чергу це було пов’язано з тим, що на українському ринку присутня значна номенклатура препаратів-дублерів, а недосконалість системи допуску лікарських засобів на внутрішній ринок до недавнього часу дозволяла безперешкодно реєструвати фармацевтичну продукцію без наявності доказової бази якості, ефективності та безпеки фармпродукції.

В результаті державі вдалося привести у відповідність до вимог європейського законодавства вітчизняні норми допуску лікарських засобів іноземного виробництва на внутрішній ринок України:

• з 1 січня 2013 року в Україні не зможе отримувати допуск на ринок або просто реєструватися продукція, виробництво якої не відповідає GMP.

• з 1 березня 2013 ввезення ліків на територію України буде можливе тільки за умови наявності сертифіката якості GMP, виданого на території України Уповноваженою особою імпортера, який буде нести повну відповідальність за кожну серію препарату відповідно до законодавства України.

Економічна інтерпретація такого кроку полягає в тому, що на внутрішній ринок України з 1 січня 2013 року не буде допущено більше 2 тис. лікарських препаратів іноземного виробництва, які протягом останніх років ввозилися в Україну, оскільки умови їх виробництва не відповідають вимогам GMP – умовам Належної виробничої практики Європейського Союзу.

Голова Держлікслужби констатував, що за результатами інспектування в першому півріччі 2012 року низки іноземних підприємств (15 індійських і 2 європейських, які мали контрактні виробництва на території Індії), було визначено перелік із 228 препаратів, чия ринкова частка становила близько 450 млн. грн. в грошовому еквіваленті та більше 11 млн. в упаковках за підсумками їхньої реалізації в 2011 році.

За підсумками зустрічі учасники «круглого столу» затвердили наступну резолюцію.

Резолюція учасників Круглого столу
«Соціальна відповідальність фармацевтичного ринку: доступні ціни та ефективні ліки»

Спільні зусилля сторін Меморандуму призвели до позитивних результатів в напрямку стабілізації цін на лікарські засоби, зниження цін на життєво необхідні лікарські засоби. Учасники Круглого столу вважають, що найбільш ефективним продовженням співпраці держави та учасників фармацевтичного ринку та громадських організацій стане здійснення наступних кроків:

1. Розвиток внутрішнього виробництва лікарських засобів та медичних виробів, сприяти збільшенню частки використання лікарських засобів вітчизняного виробництва у програмах імунопрофілактики та боротьби з соціально-небезпечними захворюваннями.

2. Визначення стабільної номенклатури закупівлі лікарських засобів в рамках довгострокових державних програм, впровадження механізму державного замовлення та перехід від щорічних тендерів до укладання контрактів на 2-4 роки.

3. Розвиток виробництва життєво-важливих препаратів, зниження їхньої собівартості.

4. Сприяння фармацевтичному виробництву з цілісним циклом.

5. Звернення до всіх учасників фармацевтичного ринку долучитися до спільних з державою ініціатив, як на засадах державно-приватного партнерства, так і шляхом реалізації проектів соціально- відповідального бізнесу.

Резолюцію підписали:

Голова Державної служби лікарських засобів Соловйов О. С.

Завідувач сектором охорони здоров’я Секретаріату Кабінету Міністрів України ЛукасевичІ. І.

Президент Асоціації фармацевтичних виробників України Багрій П. І.

Президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Аптечна професійна асоціація України» Пасічник М. Ф.,

Віце-президент Об'єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Чумак В. Т.,

Виконавчий директор Об'єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Буніна С. С.,

ПАТ «Біофарма» Макотовчук А. Г.

ДАК «Ліки України» Котляр Т. М.

Гендиректор АТ «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» Безпалько Л.В.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы