Уряд обрав для впровадження в Україні найбільш неефективну модель медицини, – Ольга Богомолець

Уряд обрав для впровадження в Україні найбільш неефективну модель медицини, – Ольга Богомолець

Так звана «британська» модель державної медицини сьогодні переживає у Великобританії глибоку кризу та спад фінансування.

Модель медицини, яку Кабінет Міністрів обрав для впровадження в Україні, є найбільш неефективною. Таку думку висловила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

«При реформуванні системи охорони здоров’я в Україні для мене принциповою є модель, яка береться за взірець. Я – послідовний прихильник соціальної моделі, яка прийнята у Європі, на противагу тим моделям, які використовуються в Англії або США. На жаль, Уряд обрав найгірший варіант – найменш доступний для тих людей, у яких немає грошей на співоплати за дороговартісні послуги. Це так звана «британська» модель державної медицини, яка сьогодні переживає у Великобританії глибоку кризу та спад фінансування», – написала Богомолець на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, для прихильників «британської» моделі не зайвим буде дізнатися, що під час її створення широко використовувався досвід СРСР, і багато в чому вона копіює його.

«Головним недоліком цієї системи є те, що вона повністю залежить від загального оподаткування й функціонує на основі видатків із бюджету, співоплати пацієнта та приватного добровільного страхування. При збільшенні дефіциту бюджету фінансування медичних послуг для населення скорочується, і вони змушені сплачувати за медичні послуги з власної кишені у випадках, коли їхню послугу держава профінансувати не в змозі. Стабільних гарантій надання конкретних медичних послуг для громадян немає. Усе з точністю повторює ситуацію, яка є сьогодні в Україні», – зазначила Ольга Богомолець.

«То в чому ж тоді полягає реформа? Чи підходить така система Україні, де більшість людей не спроможні на співоплату чи приватне страхування, а мізерний бюджет держави покриває ледве половину від необхідних витрат на охорону здоров’я? І чи здатна Україна потягнути ту ж саму радянську систему, тільки перефарбовану в кольори британського прапора? Про низьку ефективність британської системи говорять уже й у самій Британії. Там навіть повернули лікарів у швидку допомогу, оскільки лікарні не справляються з навалою пацієнтів, яких їм везуть карети швидкої з парамедиками. І тільки наші горе-реформатори вперто хочуть наступити на ті ж самі граблі», – додала вона.

На думку Богомолець, в Україні впровадження такої системи виллється в катастрофічну нестачу коштів для покриття всіх потреб населення, що призведе до неминучої співоплати на вторинній та третинній ланці, закриття лікарень та звільнення десятків тисяч медиків.

«Як нам і обіцяють, повністю безоплатною буде лише первинна ланка, пологи, швидка без лікаря та паліатив. На більше в держави не вистачає грошей. На моє переконання, єдино правильною та прийнятною для України моделлю системи охорони здоров’я є європейська – така, яка існує сьогодні в Австрії, Німеччині, Франції, Нідерландах, Бельгії, Швейцарії, Естонії, Молдові та інших сусідніх країнах. Це соціальна модель, заснована на системі загальнообов’язкового державного медичного страхування. Кошти, що збираються в рамках цієї моделі, відділені від інших податків та зборів і можуть бути використані лише на оплату медичних послуг для громадян. Це дозволяє сформувати стабільний гарантований перелік медичних послуг та забезпечити їх надання в повному обсязі на всіх рівнях, а не тільки на первинному, як це пропонує нам МОЗ», – підкреслила голова профільного комітету.

Богомолець нагадала, що у Європі застраховані громадяни мають можливість контролювати використання страхових коштів, обирати лікарів та профільні заклади, але найважливіше, що всім людям забезпечений рівний доступ до медичної допомоги при рівній оплаті, а фінансові ресурси розподіляються максимально ефективно.

«Зазвичай фінансування таких систем відбувається із трьох джерел – відрахування від роботодавців, страхові внески підприємців та кошти державного бюджету, які спрямовуються на покриття потреб незахищених категорій населення. У Німеччині, де 90% населення охоплені загальнообов’язковим державним соціальним медичним страхуванням, система забезпечує всю необхідну допомогу для всіх без винятку застрахованих осіб. Соціальне медичне страхування існує також у Франції, де ним користується 80% громадян, у Бельгії, де державним медстрахуванням охоплені 98% бельгійців, у Японії, де модель загальнообов’язкового державного медичного страхування демонструє надзвичайну ефективність, та десятках інших розвинутих країн. В Австрії, наприклад, фізичні особи стають автоматично застрахованими при прийомі на роботу, отримуючи допомогу по безробіттю, пенсію, працюючи на держслужбі. Діти та студенти також мають право на всю необхідну медичну допомогу. Навіть у Молдові загальнообов’язкове державне медичне страхування діє з 2004 року, сьогодні ним охоплено 83% населення», – підкреслила вона.

«І тільки в Україні псевдореформатори вирішили вигадати велосипед та замість того, щоб взяти найкращі європейські зразки, почали ставити експерименти на власному народі. Ще більш дивним є те, що знаходяться люди, які радісно готові засунути голову в зашморг та всіляко підтримують антинародну псевдореформу», – зазначила Ольга Богомолець.

Похожие материалы