32 компанії підписали «Меморандум про приєднання до «Правил належної промоції лікарських засобів»

32 компанії підписали «Меморандум про приєднання до «Правил належної промоції лікарських засобів»

Сьогодні 32 закордонні та вітчизняні фармвиробники підписали «Меморандум про приєднання до «Правил належної промоції фармацевтичними компаніями лікарських засобів професіоналам охорони здоров’я».

Сьогодні, 24 червня, в ході прес-конференції в приміщенні ІА «ЛІГАБізнесІнформ» 32 закордонні та вітчизняні фармацевтичні виробники підписали «Меморандум про приєднання до «Правил належної промоції фармацевтичними компаніями лікарських засобів професіоналам охорони здоров’я».

Компанії, що підписали «Правила»:

1) Actavis;

2) Alcon Pharmaceuticals Ltd;

3) Arterium Corporation;

4) AstraZeneca UK Limited;

5) Berlin-Chemie / Menarini;

6) Boehringer Ingelheim GmbH;

7) Borshchahivskiy Chemical Pharmaceutical Plant, Sic Cjsc;

8) Brupharmexport;

9) Delta Medical;

10) Dr. Falk Pharma, Gmbh;

11) Egis;

12) FIC Medical;

13) GlaxoSmithKline;

14) Hoffmann-La-Roche;

15) Ipsen;

16) IVAX;

17) Laboratoire Innotech International;

18) Les Laboratories Servier;

19) Novо Nordisk;

20) Nycomed EastEurope;

21) Orion Corporation;

22) Pharmonyx Ltd;

23) Polpharma;

24) Ratiopharm;

25) Santen Oy;

26) Schering-Plough Central East AG;

27) Solvay Pharma;

28) Sona-Pharm;

29) TEVA Pharmaceuticals LTD;

30) Vitamed d.o.o.;

31) Woerwag Pharma GmbH & Co. KG;

32) Zentiva.

Як розповів заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Олександрович Рибчук, головною метою запровадження «Правил», які були презентовані громадськості 31 січня цього року, є покращення здоров’я населення шляхом забезпечення доступу до ефективних, безпечних та якісних ліків за прийнятними цінами, а також їх прийнятне використання. «Ми сподіваємося, що усі фармацевтичні компанії, що працюють на території України, висловлять бажання приєднатися до «Правил», а споживачі тим самим отримають доступ до достовірної, прозорої інформації про ті чи інші препарати», – зауважив В. Рибчук.

«Правила» носять добровільний характер. Регулюючим органом щодо впровадження «Правил» є Громадська Рада під головуванням Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення. Цей громадський орган, до складу якого входять представники професійних громадських організацій, буде розглядати повідомлення про неетичну поведінку фармацевтичних компаній на ринку щодо способів просування продукції.

Заступник Міністра проінформував, що подібні документи, які ще називають «етичними кодексами фармацевтичних виробників» діють в усіх європейських країнах. В деяких випадках вони є обов’язковими до виконання, в інших – декларативними документами, але в будь-якому разі найбільшим покаранням порушникам етики просування лікарських засобів є в першу чергу не штрафи або інші адміністративні покарання, а саме оприлюднення назв компаній-порушників. За словами В. Рибчука, поки що в Україні «Правила» носитимуть декларативний характер, але, якщо в цьому з’явиться необхідність, етичні норми будуть закріплені на законодавчому рівні.

Заступник голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Костянтин Леонідович Косяченко зауважив, що сьогоднішня подія – це перший крок до створення «Кодексу етики фармацевтичного працівника». «Це – початок великої роботи, яку необхідно продовжувати», – впевнений він. К. Косяченко запевнив, що Державна служба буде постійно інформувати про подальшу роботу в цьому напрямі, зокрема, про приєднання до «Меморандуму» нових підписантів. Державна служба також бере на себе оприлюднення назв компаній, які порушуватимуть етику просування лікарських засобів на фармацевтичному ринку України, незалежно від того, чи підписала ця компанія «Меморандум», чи ні.

Заступник голови Державної служби зауважив, що багато фармацевтичних компаній, в тому числі індійські виробники, виявили щиру зацікавленість у приєднанні до «Правил належної промоції». Поки що з різних суб’єктивних та об’єктивних причин вони не підписали цей «Меморандум», але така можливість є в кожного гравця фармацевтичного ринку України.

«Ми переконані, що сьогоднішня ініціатива в сумі з іншими зусиллями нашої держави однозначно, сприятиме покращенню якості життя нашого населення, адже повага до лікаря починається з етичного відношення фармацевтичної компанії до промоції своєї продукції», – заявив виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних лікарських засобів Юрій Савко. Він висловив впевненість у тому, що прозорість та зрозумілість дій усіх учасників фармацевтичного ринку є однією з найважливіших засад успішного реформування успішного реформування системи охорони здоров’я України, ось чому так важливо, щоб до сьогоднішньої ініціативи приєдналися як іноземні, так і українські фармацевтичні виробники.

Аудіоверсію прес-конференції можна послухати тут.

Ознайомитися з текстами документів можна тут:

Джерело: прес-реліз ДСЛЗ

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    В процессе дополнительной эмиссии акций ОАО «Киевмедпрепарат» произошел конфуз. Инвестиционная компания Dragon Capital Томаша Фиалы, управляющая около 20% акций фармацевтов, обвинила мажоритарных акционеров, представленных группой «Финансы и Кредит» бра..