Митники попередили незаконне переміщення ліків на суму понад 15 млн грн

Митна служба спільно зі Службою безпеки України порушила кримінальну справу за фактом незаконного ввезення до нашої держави близько 5,5 тонн ліків на суму понад 15 млн грн.

Митна служба спільно зі Службою безпеки України порушила кримінальну справу за фактом незаконного ввезення до нашої держави близько 5,5 тонн ліків на суму понад 15 млн грн.

Спільна перевірка Держмитслужби та СБУ показала, що вантаж препаратів, що використовують для лікування ВІЛ/СНІД, насправді був гуманітарною допомогою. Тобто був відправлений в Україну безоплатно. Однак до митного оформлення було подано документи, відповідно до яких поставка товару підлягає оплаті за кошти державного бюджету.

«Це означає, що ліки, які направляли на територію України, мали бути для наших громадян безкоштовними. Але за них були перераховані кошти на незрозумілі рахунки», – розповів начальник Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції Держмитслужби Віталій Лисий.

Лікарські засоби імпортували з Європи на адресу одного з українських медичних закладів.

«Держмитслужба провела аналіз зовнішньоекономічної діяльності цього закладу протягом 2009-2011 років. За результатами аналізу з’ясовано, що протягом майже усього 2009 року цей центр ввозив лікарські засоби в якості гуманітарної допомоги. Тобто безкоштовно. Однак, починаючи з листопаду 2009 року, такі вантажі почали завозити як комерційні товари. Тобто, оплачувати коштами державного бюджету України. При цьому і під час завезення безкоштовно, і як комерційних вантажів, однаковими були номенклатура ліків, країна виробництва, країна походження і учасник ЗЕД. І за період з листопада 2009 і по квітень 2011 ці ліки вже обійшлися українському бюджету майже у 30 мільйонів гривень», – повідомив Віталій Зварич, директор Департаменту з питань адміністрування митних платежів.

Тобто фактично за медикаменти, які безкоштовно передавали Україні, сплачували кошти з держбюджету посереднику, який не мав жодного відношення до цієї поставки.

«Всі матеріали будуть передані за підслідністю до Служби безпеки України. А всі учасники даної схеми – притягнуті до кримінальної відповідальності», – запевнив Віталій Лисий.

Наразі вже порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.201 Кримінального кодексу України.

Джерело: www.customs.gov.ua

Похожие материалы