На прохання МОЗ України Уряд відтермінував введення державного регулювання цін на ліки до 1 квітня 2017 року

На прохання МОЗ України Уряд відтермінував введення державного регулювання цін на ліки до 1 квітня 2017 року

1 лютого 2017 року в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун звернулась до Уряду із пропозицією відтермінувати впровадження референтного ціноутворення на ліки.

В.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун звернулась до Уряду із пропозицією відтермінувати введення державного регулювання цін на ліки до 1 квітня 2017 року.

Прес-служба МОЗ України заявила: "Напередодні запровадження референтних цін на ліки частина представників фармацевтичної індустрії висловили занепокоєння, що для належного виконання зазначеного регулювання їм потрібний триваліший перехідний період для реалізації залишку лікарських засобів, на які поширюється регулювання цін". Саме цей аргумент використала Уляна Супрун на засіданні Уряду.

Таким чином, або МОЗ України провело підготовчу роботу із запровадження цінового регулювання неякісно і неефективно, або ж заявлена Міністерством дата запуску проекту (1 лютого 2017 року) носила популістський характер із самого початку і не базувалась на реальних принципах функціонування аптечного ринку України.

У будь-якому випадку Кабінет Міністрів України не міг допустити дефіциту ліків для хронічно хворих пацієнтів, тому ухвалив рішення внести зміни до Постанови КМУ від 9 листопада 2016 року №862 "Про державне регулювання цін на лікарські засоби" та відтермінувати початок її реалізації до 1 квітня 2017 року.

Уляна Супрун також заявила: "Деякі виробники погодилися на зниження цін і вже почали цю практику". Чиновниця озвучила зниження цін на ліки на 15-30%, яке нібито вже відбулось. Однак жодної інформації щодо зміни цін на конкретні препарати Уляна Супрун не представила.

Похожие материалы