«Самопоміч»: Зміни до Бюджетного кодексу ставлять під загрозу функціонування закладів медицини

«Самопоміч»: Зміни до Бюджетного кодексу ставлять під загрозу функціонування закладів медицини
  • Ирина Сысоенко
    Заместитель главы Комитета Верховной Рады по вопросам здравоохранения

У фракції вважають, що місцеві бюджети не витримають перекладеного на них навантаження.

Кабмін заявляє, що прийняття змін до Бюджетного кодексу є надзвичайно важливим, адже в ньому закладаються зміни у фінансуванні медицини, освіти та соціальної сфери, що стимулюють реформи та продовжують курс на децентралізацію і збільшення відповідальності та повноважень на місцях. Однак фракція «Об’єднання «Самопоміч» має суттєві зауваження до законопроекту, адже місцеві бюджети не витримають перекладеного на них навантаження, а отже функціонування лікарень, шкіл та соціальні виплати будуть під загрозою.

Так, відповідно до змін, місцевим бюджетам передають делеговані повноваження щодо відшкодування пільг, але місцеві органи виконавчої влади позбавлені права визначати те, у який спосіб та в якому розмірі здійснювати ці відшкодування, і не мають на це коштів. Отож, впровадження цієї норми призведе до неможливості відшкодування пільг через відсутність повноважень та відсутність місцевих ресурсів.

Із місцевих бюджетів будуть оплачуватись комунальні послуги та енергоносії для медичних закладів.

«Фактично місцеві бюджети будуть неспроможні дозволити собі утримання великих міських лікарень, особливу загрозу вбачаю для районних лікарень, які залишаться без тепла та світла. На ці видатки немає джерела доходу, і вони будуть з’їдати бюджети розвитку», – зазначає народний депутат Ірина Сисоєнко.

Зміни до Бюджетного кодексу спричинять серйозну невідповідність між повноваженнями місцевого самоврядування та ресурсами, необхідними для їх виконання. Позиція фракції «Об’єднання «Самопоміч» полягає в тому, що передача повноважень має здійснюватися лише із забезпеченням додаткових компенсаторів та джерел надходжень.

Похожие материалы