Держава має забезпечити лікарям гідний рівень оплати праці, – Ірина Сисоєнко

Держава має забезпечити лікарям гідний рівень оплати праці, – Ірина Сисоєнко
  • Ирина Сысоенко
    Заместитель главы Комитета Верховной Рады по вопросам здравоохранения

За словами Сисоєнко, середня заробітна плата в галузі охорони здоров’я майже вдвічі нижча від середньої зарплати в Україні.

Сьогодні фінансування медицини з державного бюджету не задовольняє нагальні потреби, а реформування медицини і надалі залишається тільки на словах. Таку думку висловила народний депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

Середня заробітна плата в галузі охорони здоров’я майже вдвічі нижча від середньої зарплати в Україні. Навіть із підвищенням мінімальної платні, яке пропонує Уряд у проекті бюджету на 2017 рік, ставка лікаря-хірурга становитиме 4024 грн (+ максимум 20% можливі надбавки), лікаря – 3756 грн, медичної сестри – 3238 грн, молодшого медперсоналу – 3200 грн.

«Як бачимо, відбудеться зрівняння заробітних плат молодшого й середнього медичного персоналу, лікарів-інтернів та лікарів із незначним стажем роботи без категорій. І така ситуація неминуче призведе до ще більшого відтоку кадрів медичної сфери за кордон», – зазначає нардеп.

Окрім того, у проекті бюджету на 2017 рік видатки на медичну субвенцію збільшено на 9 млрд грн, коли потреба становить 47 млрд грн.

З метою покращення ситуації в Парламенті зареєстровані та прийняті в першому читанні законопроекти №1332, №1164 про підвищення рівня заробітних плат та надання соціальних гарантій медичним працівникам. Однак Верховна Рада уже півроку не може розглянути та ухвалити ці законопроекти у другому читанні.

«Ми маємо пам’ятати, що від лікаря залежить здоров’я та життя нас та наших близьких, і держава має забезпечити цим людям гідний рівень оплати праці», – наголошує Ірина Сисоєнко.

Похожие материалы