Бюджетний комітет Верховної Ради обурений діями керівництва Міністерства охорони здоров’я

Бюджетний комітет Верховної Ради обурений діями керівництва Міністерства охорони здоров’я

Представники МОЗ не надали жодного обґрунтування ні щодо виконання бюджету на 2016 рік, ні формування бюджету на 2017 рік.

Комітет з питань бюджету Верховної Ради України звернувся до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з листом, у якому висловив свою позицію у зв'язку з неможливістю розгляду проекту державного бюджету на 2017 рік щодо охорони здоров'я.

Як повідомила прес-служба члена бюджетного комітету, народного депутата Андрія Деркача, у листі до Гройсмана підкреслюється, що представники Міністерства охорони здоров'я не надали жодного обґрунтування ні щодо виконання бюджету на 2016 рік, ні формування бюджету на 2017 рік. А всі пропозиції бюджетного комітету Ради до Міністерства охорони здоров'я взяти участь у засіданні були проігноровані.

"Щоб Міністр охорони здоров'я або його представник не з'являлися на засідання бюджетного комітету – такого не було, по-моєму, за всю історію незалежності країни. На подібну неадекватність поведінки МОЗ увагу Прем'єра Гройсмана звернули представники практично всіх політсил, представлених у Парламенті, а також Міністр фінансів, який був присутній на всіх засіданнях ", – заявив Деркач.

Він також зазначив, що жодної закупівлі за бюджетом 2016 року у сфері охорони здоров'я через міжнародні організації проведено не було.

"Цифри з економії за 2015 рік, крім "вигуків" у Фейсбуці та в інтерв'ю, ніхто з представників Міністерства охорони здоров'я так і не надав. Більше того, на засіданні парламентського комітету з питань бюджету були присутні представники незалежних профспілок медиків, які розповіли про початок чотирьох кримінальних справ по закупівлям ліків у 2015 році і виконання бюджетних програм у медицині, а фінансова інспекція надала членам комітету інформацію про виявлені порушення навіть при закупівлях через міжнародні організації!" – зазначив народний депутат.

За словами Деркача, передоплата за ліки здійснювалася без встановлення чітких термінів постачання, не були визначені фінансові санкції за порушення їх умов.

"Мільярди коштів бюджету по півроку працювали в невідомо яких програмах, не приносячи доходу державі. Зокрема закупівлі ліків здійснювалися в українських компаній з калькуляцією тарифу постачання через Європу – так зване "Роттердамське плече", тепер уже в медицині", – стверджує Деркач.

Депутат повідомив, що комітет Ради з питань бюджету ухвалив рішення не тільки звернутися до Прем'єра Гройсмана, а й узяти на контроль усі бюджетні програми МОЗ від 2016 до 2017 року й розібратися з ними публічно, за участю фахівців і профспілок.

Похожие материалы