АМКУ провів публічні слухання щодо заборони реклами ліків

Антимонопольний комітет України пропонує на законодавчому рівні заборонити рекламу лікарських засобів та біологічно активних добавок. Про це йшлося на публічних слуханнях щодо цього в Комітеті сьогодні.

Антимонопольний комітет України пропонує на законодавчому рівні заборонити рекламу лікарських засобів та біологічно активних добавок. Про це йшлося на публічних слуханнях щодо цього в Комітеті сьогодні.

За результатами заходу Комітет вирішив офіційно звернутися до Кабінету Міністрів та Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я з пропозицією внести відповідні зміни до Закону України «Про рекламу». Для напрацювання деталізованих змін запропоновано створити робочу групу з фахівців Комітету, Мінекономіки, Мінохоронздоров’я, Держспоживстандарту та представників ринку фармацевтики.

Заборону реклами медикаментів та біологічно активних добавок в ЗМІ підтримали всі учасники слухань, за винятком представника Асоціації виробників, операторів ринку спеціальних продуктів харчування та лікувально-профілактичних косметичних засобів.

«Оманлива, неправдива реклама ліків та їхніх властивостей сьогодні набула масового характеру і може мати серйозні шкідливі наслідки для громадян. Не досягнувши обіцяного одужання, споживач, у кращому випадку, втрачає гроші, у гіршому – піддає небезпеці своє здоров’я і життя. Тому позиція Антимонопольного комітету щодо цього питання є однозначною: рекламу медикаментів та біологічно-активних добавок слід заборонити, і вирішувати цю проблему треба кардинально», – зауважив голова Комітету Олексій Костусєв.

Олексій Костусєв також повідомив, що заборона реклами медикаментів призведе до їх значного здешевлення, адже рекламні бюджети підприємці закладають до цін на ліки.

Як заявив комерційний директор «Борщагівського ХФЗ» Євген Сова, заборона реклами лікарських препаратів не вплине на їхню ціну. «Рецептурні препарати продаватимуться, як і продавалися, щодо нерецептурних – продаж буде знижено. Важко сказати, в якій мірі, але найбільше падатимуть продажі тих препаратів, що їх рекламують у ЗМІ», – повідомив пан Сова.

«Якщо рекламу буде знято з телебачення, вона буде перенацілена на інші дозволені канали комунікацій: лікарі-аптеки. Рекламні бюджети не будуть зняті. Ціна ліків залишиться тією самою, оскільки рекламні бюджети виробників меншими не стануть», – запевнив пан Сова.

Водночас Євген Сова запропонував інший метод боротьби з недобросовісною рекламою ліків: «Необхідно переглянути перелік рецептурних і нерецептурних препаратів, які на сьогодні існують у пропорції 50/50. Якщо цей перелік буде переглянуто, а кількість рецептурних препаратів збільшено, то поле для зловживань зменшиться. І це є одним із кроків, який дозволить покращити ситуацію з рекламою ліків, а не забороняти її взагалі».

Як відомо, в 2009 році Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» було доповнено нормою, яка встановлює механізм виявлення і припинення Комітетом фактів поширення підприємцями інформації, що вводить споживачів в оману. З цього часу Комітет провів понад 300 подібних розслідувань, з яких 65 стосувалися неправдивої реклами лікарських засобів і біологічно активних добавок. На сьогодні на розгляді в Комітеті перебуває ще ціла низка таких справ.

Участь у слуханнях взяли представники Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, Мінекономіки, Мінохоронздоров’я, Держспоживстандарту, а також – професійних асоціацій, об’єднань та ВАТ «Фармак», ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод».
Джерело: www.amc.gov.ua; www.rbc.ua

Похожие материалы