Віктор Шафранський про підписаний Президентом України закон про спрощення реєстрації ліків

Віктор Шафранський про підписаний Президентом України закон про спрощення реєстрації ліків

На думку Шафранського, цей закон – перший важливий крок на шляху стабілізації та здешевлення цін на ліки.

16 червня 2016 року Президентом України підписано Закон «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів. За словами Глави держави, з набуттям чинності документа держава та суспільство матимуть одразу кілька позитивних результатів. «Підвищиться якість лікарських засобів. Буде створена конкуренція на внутрішньому ринку. Надходитимуть аналогічні препарати і за рахунок конкуренції людина зможе обирати собі оптимальне співвідношення ціни та якості», – сказав Президент.

В. о. Міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський наголосив, що цей Закон є першим і дуже важливим кроком на шляху до стабілізації та здешевлення цін на ліки. Саме тому Міністерство звертається до провідних світових виробників із закликом до реєстрації ще незареєстрованих в Україні лікарських засобів різних нозологічних груп, в першу чергу онкологічних, кардіологічних, ревматичних та інших препаратів, які є життєвонеобхідними.

Віктор Шафранський також повідомив, що МОЗ максимально швидко напрацьовує підзаконні акти, для того, аби Закон власне почав діяти. Зокрема, до першого серпня планується запуск процесу референтного ціноутворення на лікарські засоби, що за попередніми розрахунками призведе до 20% зниження цін на ліки, які закуповуються за бюджетні кошти, а з першого жовтня – реімбурсації ліків для хворих на серцево-судинні захворювання. Також опрацьовується концепція імпортозаміщення для української фармацевтичної промисловості.

Похожие материалы