Народні депутати України визнали роботу МОЗ України незадовільною

Народні депутати України визнали роботу МОЗ України незадовільною

Об'єднання "Самопоміч": під час звіту міністерства було обговорено низку важливих на сьогодні проблем.

Народні депутати України під час засідання Комітету з питань охорони здоров’я визнали роботу МОЗ України та чолі з Олександром Квіташвілінезадовільною.

Під час звіту міністерства було обговорено низку важливих на сьогодні проблем. Зокрема, народний депутат України від фракції «Об’єднання «Самопоміч», член МДО «Депутатський контроль» Ірина Сисоєнкопорушила питання, що потребують нагального вирішення.

Народний депутат зауважила, що потрібно сформувати вартість медичних послуг для населення, які гарантуються за кошти держбюджету кожному громадянину України. Найближчим часом слід підготувати цей перелік, затвердити й виконати. В Україні задекларована норма в законодавстві, що медична допомога – безкоштовна. Проте коли будь-яка людина приходить до лікарні, то все одно вимушена платити, купувати ліки за власні кошти. У той же час існують видатки в держбюджеті на охорону здоров'я, і необхідно сформувати перелік медичних послуг, який буде гарантованим державою та оплачений саме цими державними коштами для кожного громадянина.

Наступний важливий крок – взяття під контроль держави вартість лікарських засобів. Також обов’язково треба передбачити реімбурсацію (компенсацію) лікарських засобів для малозахищених верств населення, інвалідів та пенсіонерів. Адже для цих осіб ціни на медикаменти часто недоступні. Вартість лікарських засобів має бути підконтрольна і врегульована державою.

Не менш важливе питанням, на якому наголосила Ірина Сисоєнко, є передача обладнання, яке багато років тому закупили для нової лікарні «Охматдит» і яке зараз простоює в коробках у недобудованих приміщеннях.

«Вартісне медобладнання стоїть зараз у коробках в «Охматдиті» і не використовується за призначенням, на нього закінчується гарантійний термін від виробника в той час, коли потреба інших дитячих лікарень на нього дуже висока. Ми не знаємо, через скільки років буде добудований «Охматдит», тому закупівля дороговартісного обладнання в недобудоване приміщення була не доречною. Щоб його зберегти, слід надіслати це обладнання до інших лікарень, у яких за рахунок цього обладнання надаватимуть послуги високої якості», – підкреслила Ірина Сисоєнко.

Парламентар особливо наголосила на проблемах охорони здоров’я на Київщині, де рівень захворюваності на грип був одним із найбільших, високий рівень онкологічних та серцево-судиних захворювань у порівнянні з іншими областями України. У Київській області взагалі не реформована й не врегульована екстрена медична допомога – нині це велика проблема для всіх мешканців районів Київської області. Адже якщо говорити в загальному, то рівень медичного забезпечення й обслуговування в Україні дуже низький.

На засіданні комісії також був присутній Перший заступник Голови Секретаріату МДО «Депутатський контроль» Юрій Житомирський.

«У результаті засідання Комітету з охорони здоров’я народні депутати поставили 4 бали за наполеонівські плани Міністра, а за саму роботу міністерства – 2. Більшістю голосів парламентарів роботу МОЗ оцінено як незадовільну», – зазначив він.

Під час зустрічі обговорювалися важливі питання стосовно гемодіалізу, вакцинації населення, профілактичної роботи, будівництва НДСЛ «Охматдит», переходу на страхову медицину, а також інші актуальні питання для українських пацієнтів.

Похожие материалы