Ірина Сисоєнко: Реформа охорони здоров’я повинна повернутися до порядку денного Верховної Ради

Ірина Сисоєнко: Реформа охорони здоров’я повинна повернутися до порядку денного Верховної Ради
  • Ирина Сысоенко
    Заместитель главы Комитета Верховной Рады по вопросам здравоохранения

Сисоєнко вважає, що необхідно змінити принципи фінансування медичних установ та перейти до оплати за конкретно надану медичну допомогу.

Серед основних вимог суспільства до Верховної Ради 8-го скликання було саме прийняття законів, що стосуються реформування системи охорони здоров’я нашої країни, проте події у країні щоразу відтерміновують розгляд та прийняття законопроектів про охорону здоров’я. Про це на брифінгу заявила член фракції «Самопоміч», заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я, Ірина Сисоєнко.

“Бюджет на охорону здоров’я в Україні складає лише 3-3,8% від ВВП, тоді коли в інших країнах – від 7% і вище. За кошти держбюджету можна покрити потреби на медичне забезпечення тільки на 50%”, – зазначила нардеп.

“Ми можемо змінити принципи фінансування медичних установ та з системи оплати за кількістю ліжко-місць, яка існує зараз, перейти до більш ефективного механізму – оплати за конкретно надану медичну допомогу. Цей революційний крок надасть можливості для більш ефективного використання існуючих коштів, а значить стане поштовхом для більш серйозних змін і реформ. А для цього нам необхідно прийняти ряд відповідних законопроектів. Для цього в Парламент були подані законопроекти 2309а, 2310а, 2311а – ще в липні цього року”, – заявила Сисоєнко.

Незважаючи на численні звернення фракції «Самопоміч», проекти законів до цього часу не були включені до порядку денного. Це стосується й законопроектів 1164, 1332, які необхідно виносити в зал і приймати у другому читанні.

Цими законопроектами передбачається підвищення заробітної плати певним категоріям медичних працівників (зокрема працівникам екстреної медичної допомоги), надбавки за вислугу років, залежно від стажу роботи тощо.

Прийняття даних законів дасть змогу коректно сформувати бюджетний кодекс, закласти необхідні видатки до Державного бюджету.

Похожие материалы