Активісти повідомляють про спроби «Біофарми» монополізувати ринок крові

Активісти повідомляють про спроби «Біофарми» монополізувати ринок крові

10 вересня депутати Житомирської облради розглядатимуть проект рішення щодо припинення діяльності комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» та перетворення центру на підприємство, яке займатиметься комерційною діяльністю.

Депутати Житомирської обласної ради в інтересах ПАТ «Біофарма» хочуть зробити з єдиного в області Центру крові підприємство, що дозволить його приватизацію у майбутньому. Про це у відкритому листі заявили активісти антикорупційних та пацієнтських організацій – Центру протидії корупції та «Асоціації молодих донорів України».

Так, 10 вересня депутати Житомирської облради будуть розглядати проект рішення щодо припинення діяльності комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» та перетворення центру на підприємство, яке займатиметься комерційною діяльністю.

Проект рішення з’явився в обласній раді після публічних заяв компанії «Біофарма» про намір інвестувати 40 млн грн в «Житомирський обласний центр крові».

«У разі підтримки проекту та зміни організаційної форми комунального закладу компанія «Біофарма» отримає можливість придбати частку в цьому комунальному підприємстві, – заявили в Центрі протидії корупції. – За цією ж схемою «Біофарма» фактично приватизувала центр крові в Сумах. Виглядає так, що «Біофарма» хоче монополізувати весь ринок виробництва крові, адже вони є єдиним в Україні виробництвом, здатним зберігати цю кров та робити з неї препарати».

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, 75% ТОВ «Сумський обласний центр крові» належить ПАТ «Біофарма».

Одним із фактичних власників – бенефіціаром – обох підприємств є Костянтин Єфіменко, колишній міністр інфраструктури та бізнес-партнер олігарха Василя Хмельницького.

«Якщо «Біофармі» вдасться таким чином захопити більшість обласних центрів крові, донорство та її переробка стануть надприбутковим бізнесом для одного гравця, адже конкурентів на цьому ринку немає, – пояснює Ірина Славінська, президент ВМГО «Асоціація молодих донорів України. – Цього не можна допустити в той час, коли у країні війна і ми з ніг збиваємося, щоб знайти донорів для солдат, дітей, я не говорю вже про дорослих. Систему потрібно реформувати, а якщо і віддавати в приватні руки – через відкритий конкурс та з вигодою для держави».

Слід відзначити, що правоохоронними органами в Сумській області зафіксовано факти забору ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» крові для потреб АТО. Прокуратура Сумської області встановила, що в Сумському госпіталі важкопоранених учасників АТО, для яких збиралася кров, не було, а до інших регіонів України зібрана таким чином кров не надходила. Триває досудове слідство, яке має встановити, куди поділася зібрана кров. Громадські активісти у своєму зверненні наголошують на тому, що на сьогоднішній день у Парламенті створена група з розробки законопроекту «Про національну систему служби крові».

«У зв’язку з цим вважаємо недоцільним та тривожними наміри Житомирської обласної ради започаткувати «процес перетворення» комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» на підприємство та просимо відкласти розгляд проекту рішення «Про припинення комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» шляхом перетворення» до завершення роботи над проектом закону», – ідеться в листі активістів.

Похожие материалы