МОЗ відновлює співпрацю з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркозалежності

Про це повідомила Олександра Павленко повідомила у ході візиту делегації МОЗ України 22-23 липня 2015 року до м. Лісабон (Португалія).

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра Павленко повідомила, що за результатами візиту делегації МОЗ України 22-23 липня 2015 року до м. Лісабон (Португалія) відновлено співпрацю з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності (далі – ЄМЦННЗ). Наступним кроком у налагодженні взаємодії між МОЗ України та ЄМЦННЗ стане ратифікація в Україні Меморандуму про взаєморозуміння.

«За результатами візиту української делегації відновлено співпрацю з ЄМЦННЗ. Ми домовилися про повернення до Меморандуму про порозуміння та співпрацю, який був підписаний декілька років тому, але не ратифікований Україною. Наступним кроком має стати його ратифікація. Ми прагнемо синхронізувати нашу політику із європейською щодо доступності ліків, які містять наркотичні речовини. Відповідно будемо посилювати контроль та регуляції. Також, безумовно, в порядку денному для України є поліпшення законодавства щодо протидії незаконному обігу наркотиків та наркотичних речовин. Ми домовилися про методичну допомогу Європи з профільного законодавства, а також про навчання наших спеціалістів в європейських країнах. Усе це в рамках виконання плану дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС та відповідно до Стратегії 2020, в якій питання державної політики щодо наркотиків стоїть гостро», – повідомила Олександра Павленко.

На даний час, Міністерством здійснено ряд заходів, спрямованих на покращення моніторингової функції щодо наркоситуації в Україні. Досі умови Меморандуму про взаєморозуміння від 28.01.2010 між МОЗ України та ЄМЦННЗ виконувались незадовільно. Державна установа «Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків МОЗ України», фактично переймаючись проблемою лікування наркозалежних осіб, відсторонилась від системного послідовного аналізу стану наркоситуації в Україні. Звіти до Європейського моніторингового центру подавались не систематично, не надавались пропозиції керівництву держави стосовно покращення наркотичної ситуації. З метою виправлення зазначеного, створено Державну установу «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України», який є правонаступником Державної установи «Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків МОЗ України», але на відміну від попередника, має структуру, функції та завдання, спрямовані на моніторинг наркотичної і алкогольної ситуації в країні та розробляє дієвий механізм впливу на ситуацію.

В 2014 році, в рамках виконання заходів з лібералізації безвізового режиму з ЄС здійснено оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442. Відповідно до неї, у даний час Міністерством охорони здоров’я здійснюються заходи спрямовані на реорганізацію Державної служби України з лікарських засобів та Державної служби з контролю за наркотиками, результатом якої до кінця 2015 року планується утворення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

При цьому, функцію ДСКН України, пов’язану з реалізацією державної політики щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, буде передано до Служби, що утворюється, а функцію із забезпечення формування державної політики з зазначених питань – до МОЗ України.

В рамках виконання цієї Постанови, на МОЗ України покладається функція із забезпечення формування державної політики з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, координації діяльності органів виконавчої влади із зазначених питань, а на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками – функції із реалізації державної наркополітики.

Таким чином МОЗ визначено головним органом у системі центральних органів виконавчої влади щодо формування державної наркополітики та розробляється проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками» яким буде затверджено функцій з її реалізації.

Похожие материалы