Олександр Квіташвілі: На початку реформ ми створимо глобальні бюджети для всіх лікарень

Олександр Квіташвілі: На початку реформ ми створимо глобальні бюджети для всіх лікарень

Голова Міністерства охорони здоров'я Олександр Квіташвілі в ексклюзивному інтерв'ю програмі Еспресо.TV "Нічний телеекспрес" розповів про деталі реформування системи охорони здоров'я, глобальні бюджети та пообіцяв зміни на шляху реформ за три місяці.

Про зміну правового статусу закладів охорони здоров'я

Це потрібно, щоб почати в країні реформи. Сьогодні в країні така ситуація, що держава є замовником послуг, сама ці послуги оплачує і через свою мережу ці послуги дає населенню. Це неправильна структура. Плюс до цього – ми фінансуємо койко-місця, а нам потрібно, щоб фінансувалися послуги. Щоб перейти на оплату послуг, потрібно, щоб мережа була автономною, вона змогла нормально працювати, щоб з'явилася у мережі можливість легально заробляти гроші. Тобто всі знають, що сьогодні безкоштовна медицина – це реально на папірці, і дуже багато людей оплачують або переплачують за якісь послуги. Ми хочемо, щоб ці джерела фінансування легалізувалися, щоб у лікарень з'явилося більше грошей.

Про глобальні бюджети для лікарень

Перший рік буде перехідним. На початку реформ ми будемо працювати по створенню глобальних бюджетів для всіх лікарень. Тобто глобальні бюджети – це гроші, які йдуть від держави і від місцевої влади, а також ті гроші, які вони зможуть самі собі заробити. Ми хочемо, щоб ці легалізовані фінанси вкладалися назад у медицину. Тому це не приватизація, не продаж лікарень, вони залишаються в державній власності, просто змінюється статус, що дає їм право легально заробляти гроші.

Про три місяці Яценюка

За три місяці ми будемо підбивати підсумки, що зроблено. Також це враховує ухвалення законів, але це не до мене, а до Верховної Ради. Проте я буду максимально працювати з парламентом. Це дуже важливо, тому що без цих законів ми нічого не зможемо зробити. Так що, так, за три місяці багато чого можна зробити: ми повинні почати роботу і зі створення електронної системи управління охорони здоров'ям, повинні почати збирати нормальну статистику, повинні ухвалити закони у Верховній Раді. За три місяці можна багато чого питати, але ніхто не очікує, що за три місяці у нас будуть нові лікарні і так далі, але зміни будуть.

Про державну страхову медицину

Проблема в тому, що сьогоднішня структура фінансування працює за принципом: усім даємо потрошку й нікому в підсумку не вистачає. У тих, у кого є гроші, вони доплачують і отримують кращу якість послуги, а ті, у кого немає грошей, вони не можуть отримувати той мінімум, який можуть дати їм лікарні та медичні установи. Ми хочемо щось змінити, ми хочемо, щоб держава була більш соціально орієнтованою і допомагала тим, хто не може собі дозволити фінансово оплачувати ті послуги, які їм потрібні. Тому абсолютно всі форми страхові (соціальне страхування, приватне страхування) – це механізм фінансування системи. Тому ми хочемо переходити на оплату послуг сьогодні, жодна страхова форма не буде працювати, виходячи з того, у якому стані знаходиться мережа. Сьогодні ми вкладаємося в 46 млрд грн, не отримуємо результат, якісної медицини немає, а якщо ми ще збудуємо страхову кампанію, то буде у нас дві великі "чорні діри" з фінансування та з мережею. Тому спочатку потрібно правильно реформувати мережу медичних закладів і потім вже можна думати про страховки різної форми і різного типу.

Про державні закупівлі

Вони як є, так і залишаться. Держава повинна стежити за ситуацією в країні, у сенсі комунікабельних та соціально небезпечних хвороб, тому всі програми як були, вони так і будуть працювати. Ми будемо купувати ліки і по туберкульозу, і по ВІЛ/СНІД. Електронна система, на жаль, тільки дозволяє купити до 200 тис. грн. Це дуже маленька цифра для нас, тому що таких закупівель у нас немає. У нас набагато вища верхня планка. Тому ми сподіваємося, що скоро, коли вже в держзакупівлях ця планка зміниться, буде вище, то ми теж зможемо нею користуватися. Проте поки це неможливо, і ми будемо записувати всі тендери й показувати онлайн по Youtube-каналу. З приводу ціни на ліки, як зазвичай, будемо дивитися на кращі за співвідношенням ціна-якість. Те і будемо купувати.

Про медичну допомогу переселенцям

Я був у Брюсселі два дні тому, зустрічався і з комісаром з охорони здоров'я, і ​​з комісаром з гуманітарних питань ЄС. Дуже хороші зустрічі були, вони готові допомогти. Я вам розповідав, що потрібно, але обов'язково потрібно в компактно населених пунктах, де переселенці живуть, відкривати медичні пункти. Це, по-перше, для того, щоб ситуація була під контролем, по-друге, щоб у людей був доступ до лікаря.

Похожие материалы