Військові госпіталі потребують окремого фінансування та збільшення лімітів на енергоносії

Таку думку висловив головний лікар Житомирського обласного госпіталю для ветеранів війни Павло Журбенко.

Лікувально-реабілітаційне обладнання та заклади, у яких проходять реабілітацію воїни АТО, не відповідають вимогам сучасності. Госпіталі для ветеранів війни, на які покладена функція реабілітації, потребують додаткового фінансування та збільшення лімітів. На цьому наголошує головний лікар Житомирського обласного госпіталю для ветеранів війни, член партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка Павло Журбенко.

Павло Журбенко з власного досвіду знає, наскільки важлива реабілітація бійців, які повертаються з АТО. Адже він сам колись воював в Афганістані. Після повернення з війни також проходив реабілітацію. Тепер, уже як лікар, Журбенко наголошує, що реабілітація – це важливий момент не тільки у фізіологічному відновленні, а й в психосоматичному стані пацієнта. Медик розповідає, що на госпіталі для ветеранів війни в регіонах зараз покладена функція лікувально-реабілітаційних закладів для учасників АТО. Адже потужні спеціалізовані центри з реабілітації в країні практично відсутні.

За його словами, госпіталі для ветеранів війни терміново потрібно модернізувати через невідповідність сучасним вимогам. Як приклад Журбенко наводить неможливість використання басейну в закладі, який він очолює, хоча цей вид реабілітації дає великий ефект.

«Згідно із санітарно-гігієнічними нормами воду в басейні необхідно змінювати щотри-чотири дні. З теперішніми тарифами, якщо принаймні 4 рази наповнити водою басейн госпіталю, ми використаємо практично всі ресурси, передбачені лімітами на півріччя. Це практично унеможливлює цей напрямок лікувальної реабілітації учасників АТО», – говорить Павло Журбенко.

Головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни зазначає, що заклади, які проводять реабілітацію воїнів АТО, потребують збільшення фінансування та лімітів на споживання енергоресурсів, а також встановлення енергоощадного обладнання. Для цього Павло Журбенко пропонує створити окрему фінансову лінію. З відповідним зверненням він уже звернувся до народного депутата, члена фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олександра Ревеги.

«Повинна бути окрема фінансова лінія для закупівлі сучасного реабілітаційного обладнання, адже та фізіотерапевтична техніка, яка є в госпіталях, уже по декілька десятків років була в експлуатації та не відповідає сучасним стандартам. І це в той час, коли кількість пацієнтів у рази більша, ніж у минулі роки у зв’язку з бойовими діями на Сході. Окрім того, нам необхідні кошти для проведення капітальних і поточних ремонтів у приміщеннях, призначених для реабілітаційних заходів», – зазначає Павло Журбенко.

За словами Журбенка, виконання цих заходів забезпечить повноцінну медико-соціальну адаптацію учасників АТО та учасників бойових дій, що допоможе їм швидше повернутися до повсякденного життя.

Похожие материалы