Роман Ілик: Зниження вартості препаратів – справа кількох місяців, а не днів

Роман Ілик: Зниження вартості препаратів – справа кількох місяців, а не днів

Роман Ілик вважає, що фіскальне навантаження на українські фармпідприємства має бути зменшене.

Зараз на вітчизняному фармацевтичному ринку представлено 70% імпортних лікарських засобів і лише 30% – українських. Саме тому необхідно створити сприятливі умови для розвитку українського виробництва та спростити ввезення до України імпортних ліків, щоб ціни на медикаменти стали більш доступними для населення. Таку думку висловив народний депутат 7-го скликання, у минулому – заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Роман Ілик, пише IA ZIK.

«Перше, що потрібно зробити – це створити максимально комфортні умови для розширення діапазону ліків, які можуть випускатися в Україні. Також треба сприяти місцевим виробникам, щоб дешевші аналоги імпортних ліків могли потрапити до аптек і люди мали можливість купити їх за адекватною ціною», – зазначив він.

На думку Ілика, варто спростити реєстрацію і доступ на ринок імпортних ліків, перш за все тих, які неможливо виробляти в Україні.

«Треба прибрати бюрократію, яка створює всі умови для корупції як на митниці, так і під час реєстрації. Тому дуже важливо, максимально прибравши бюрократію і, зважаючи на ціни, за якими закуповують ліки у виробника, забезпечити доступ препаратів в аптеки з мінімальною націнкою», – додав він.

Роман Ілик вважає, що фіскальне навантаження на українські фармацевтичні підприємства має бути зменшене. Крім того, ці заводи повинні мати кращі умови для завезення сировини. На думку Ілика, завезена сировина не повинна піддаватися акцизу і ПДВ, оскільки в подальшому це позначається на вартості лікарських засобів.

Похожие материалы