Нові правила фармринку напрацьовують його безпосередні учасники

Нові правила фармринку напрацьовують його безпосередні учасники

Експертна група фармацевтів та фахівців МОЗ України продовжує роботу над унормуванням новацій на фармацевтичному ринку.

15 квітня в Міністерстві охорони здоров'я відбулося чергове засідання експертної групи фармацевтів та фахівців МОЗ під головуванням першого заступника Міністра Олександри Павленко. У ході зустрічі опрацьовувались зміни до Наказу МОЗ України №1130 «Про внесення змін до Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики», Постанови Кабінету Міністрів України №902 від 14 вересня 2005 року «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну», Постанови Кабінету Міністрів України №240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів», Національного переліку основних лікарських засобів.

На засіданні було порушено питання про те, що Постанова КМУ №240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів» має бути призупинена на 3 місяці. Планується, що протягом цього терміну, замість реферування, ціни будуть лише декларуватися. Це дозволить провести в регіонах закупівлі необхідних препаратів та медичних виробів, а тим часом фахівці МОЗ, Міністерства економіки, Міністерства юстиції та Міністерства фінансів доопрацюють узгоджені з фармацевтами зміни у процедуру реферування.

Також експерти приділили увагу Національному переліку основних лікарських засобів. Зокрема, Олександра Павленко повідомила, що зараз на офіційному сайті МОЗ України опубліковано для обговорення проект відповідної Постанови Кабінету Міністрів України.

«До Міністерства щодня надходить значна кількість пропозицій до цього проекту, тому, аби прийняти ефективне рішення, протягом декількох тижнів і регулятор, і представники фармринку мають їх опрацювати та узгодити», – зазначила перший заступник Міністра.

Під час зустрічі експертна група розглянула зміни до Наказу МОЗ України №1130 «Про внесення змін до Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики». За результатами обговорення фахівці вирішили скасувати робочу групу, яка, відповідно до попередньої редакції Наказу, контролювала висновок інспекції, і цим зменшили корупційні ризики та скоротили час для отримання висновку. Остаточне затвердження проекту змін очікується на наступному засіданні.

Крім того, було порушено питання щодо внесення змін до Постанови КМУ №902 від 14 вересня 2005 р. «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну». У результаті обговорення експерти домовились про доопрацювання механізмів спрощення регуляції.

Похожие материалы