Рахункова палата рекомендує вдосконалити механізм підтримки хворих на гіпертонію

Рахункова палата рекомендує вдосконалити механізм підтримки хворих на гіпертонію

З 1,2 хворих на гіпертонію у столиці та Київській области 700 тисяч осіб не змогли придбати лікарські засоби за більш низькими цінами в рамках пілотного проекту з часткового відшкодування вартості препаратів у 2012-2014 рр.

Колегія Рахункової палати розглянула аудит ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Києва та Київської області на часткове відшкодування вартості препаратів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Результати перевірки засвідчили неефективність механізму надання цим хворим можливості придбання ліків за нижчими цінами у 2012-2014 роках.

Як встановили аудитори, за вказаний період Міністерством охорони здоров'я України разом із місцевими держадміністраціями не було відпрацьовано на належному рівні питання часткового відшкодування вартості лікарських засобів. У той же час департаменти охорони здоров'я Київської міської та Київської обласної державних адміністрацій, які були головними розпорядниками субвенції на місцевих рівнях, допустили окремі порушення вимог нормативно-правових актів у цьому напрямку.

У результаті цього не було освоєно 6,4 млн грн із виділених 36 млн грн. Це свідчить про неефективне управління коштами субвенції, вважають у Рахунковій палаті. Окрім того, перед суб'єктами господарювання в Києві станом на 1 січня 2015 року утворено заборгованість за відпущені населенню препарати в сумі 4,6 млн грн. У зв'язку із тим, що реалізація пілотного проекту в 2015 році та наступних роках не передбачена, джерело відшкодування цієї суми ні в державному, ні у міському бюджеті Києва не визначено. Ситуація, яка виникла, створює ризики залучення до участі в інших соціальних проектах (таких як забезпечення хворих інсуліном) суб'єктів господарювання різних форм власності, які займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами.

Як наслідок, соціальний ефект у Києві та Київській області від реалізації пілотного проекту, метою якого було здешевлення медикаментів для хворих на гіпертонію, виявився незначним, оскільки 700 тисячам пацієнтів закладів охорони здоров'я всіх форм власності із 1,2 млн осіб, що перебували на обліку, взагалі не вдалося скористатися цією перевагою. Поряд з тим, для кожного, хто придбав ліки від гіпертонії за рецептами, зниження їх вартості суттєво не скоротило витрат, оскільки в середньому знижка виявилася незначною та становила розрахунково в Києві – 22 грн, у Київській області – 19 гривень щороку.

З урахуванням наведених фактів Колегія Рахункової палати зазначила, що форма надання фінансової допомоги громадянам, які страждають на гіпертонічну хворобу, потребує удосконалення, зокрема, у напрямку запровадження надання хворим із числа найбільш соціально незахищених категорій населення адресної допомоги.

Похожие материалы