Пілотний проект із держрегулювання вартості ліків від гіпертонії продовжено до кінця року

До кінця 2014 року Пілотним проектом із державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонію планується охопити шість мільйонів хворих.

До кінця 2014 року Пілотним проектом із державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонію планується охопити шість мільйонів хворих.

Постановою Кабінету Міністрів України №183 від 11.06.2014 р. Пілотний проект із державного регулювання вартості лікарських засобів для осіб з гіпертонічною хворобою продовжено на 2014 рік. За цей короткий період проектом охоплено вже 2,5 млн хворих на гіпертонічну хворобу, тоді як за увесь 2013 рік – близько 8,5 млн із 12 млн зареєстрованих гіпертоніків взагалі. Про це під час брифінгу в МОЗ України повідомив головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко.

При цьому, за його словами, постійним лікуванням (більш як три місяці) охоплено 44,4 % пацієнтів. Для порівняння, до впровадження в практику референтного ціноутворення лише 15% хворих отримували лікування. «Наше завдання – збільшити частку хворих, які будуть отримувати антигіпертензивні препарати з пілотного переліку, а отже – звертатися до лікаря та постійно обстежуватися. До кінця 2014 року Пілотним проектом планується охопити шість мільйонів хворих», – зазначив В. Нетяженко.

На думку фахівця, рушійною силою для реалізації цієї мети є широка роз’яснювальна робота, в першу чергу на рівнях лікар-пацієнт, лікувальний заклад – аптечний заклад. «МОЗ України розроблено та оприлюднено на офіційному сайті пам’ятки для лікаря, для пацієнта, для працівника аптечної мережі, де для кожного суб’єкта розписаний детальний маршрут в межах реалізації проекту, – зазначив В.Нетяженко. – Ми активно залучаємо до цієї роботи і громадськість, і ЗМІ, ведеться збір та аналіз даних в усіх регіонах».

Основними перспективами, на які орієнтується реалізація Пілотного проекту у 2014 році є:

  • зниження рівня смертності від серцево-судинних захворювань в працездатному віці (від 20 до 65 років) на 10-20%;
  • зменшення кількостіінсультів не менше ніж на 20%;
  • зменшення кількості викликів швидкої через гіпертонічний криз на 20-25%;
  • створення регіональних центрів по наданню допомоги хворим з інсультами та інфарктами міокарда.

Крім того, Василь Нетяженко повідомив, що отримати рецепти на ліки від гіпертонії за зниженими цінами переселенці можуть за місцем тимчасового проживання: «Ті люди, які переселилися із тимчасово окупованих територій в інші регіони України, можуть і мають право звернутися для отримання рецептів на відшкодування вартості лікарських засобів або продовження їх дії до будь-якого лікувального закладу за місцем свого тимчасового проживання». Він зауважив, що Донецька область, незважаючи на складні обставини, використала станом на 15.09.2014 30% коштів, виділених для регіону в рамках реалізації проекту.