Віталій Кличко просить АМКУ ігнорувати оскарження фармацевтичних компаній

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до в.о. голови Антимонопольного комітету України з проханням не реагувати на звернення компаній, які оскаржують закупівлі ліків для столиці за «формальними ознаками».

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до в.о. голови Антимонопольного комітету України з проханням не реагувати на звернення компаній, які оскаржують закупівлі ліків для столиці за «формальними ознаками». Відповідний лист від 5 вересня опубліковано на сайті КМДА.

«Протягом 2013 року процедури закупівлі Департаменту охорони здоров’я блокувалися п’ять разів. За шість місяців 2014 року – чотири рази, з них три рази фірмою, що навіть не бере участі у процедурі закупівлі», – повідомив Віталій Кличко.

«З метою недопущення в подальшому блокування процедур закупівель, оголошених Департаментом охорони здоров’я, та невчасного забезпечення хворих Києва життєво необхідними препаратами просимо в межах чинного законодавства залишати без розгляду скарги фармацевтичних компаній, що містять формальні ознаки та подаються до органу оскарження для затягування процедур закупівлі», – йдеться у листі міського голови Києва.

За даними «Вісника держзакупівель», у 2014 році Департамент охорони здоров’я КМДА оголосив 32 тендери. З них результативно завершились лише десять, два з яких стосувались постачання електроенергії та тепла з «Київенерго», повідомляють "Наші гроші".

В усіх інших випадках Департамент скасовував свої тендери або через відсутність охочих взяти участь у торгах, або відхилення всіх поданих пропозицій.

За даними «Вісника держзакупівель», з початку року до Антимонопольного комітету надійшло сім скарг на тендери Департаменту КМДА, з них дві ще знаходяться у розгляді. Скаргу було задоволено лише одного разу, коли Департамент зобов’язали виключити дискримінаційні умови тендеру на постачання інсуліну. Ще у чотирьох випадках АМКУ залишав скарги без розгляду, або приймав рішення на користь замовника. В усіх випадках термін розгляду коливався від 9 до 20 днів.

Найчастіше оскаржувало умови тендеру ТОВ «Укрбіотехнологія-ТМ» – чотири рази, якому і належить єдина цьогорічна перемога над Департаментом. При цьому фірмі цього року вдалось виграти один з тендерів КМДА.