Проект постанови КМУ щодо розширення сфери дії програми реімбурсації «Доступні ліки»

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»

Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонується проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Метою даного проекту постанови є розширення сфери дії програми реімбурсації «Доступні ліки».

Проектом постанови пропонується доповнити програму «Доступні ліки» 4 новими МНН (діючими речовинами) препаратів, які використовуються при трансплантації органів та тканин: Азатіоприн (Azathioprine), Циклоспорин Ciclosporin), Такролімус (Tacrolimus), Мікофенолова кислота та її солі (Mycophenolic acid).

Пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб щодо проекту постанови надсилаються протягом місяця за адресою: Міністерство охорони здоров'я України 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, e-mail: [email protected]; Гріценко Олександр Володимирович; Лясковський Тарас Михайлович e-mail: [email protected]; тел. (044) 200-07-93.


ПРОЕКТ

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності з 1 липня 2018 року.

Прем'єр-міністр України В. Гройсман

Пояснювальна записка
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. №863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів» було запроваджено програму реімбурсації «Доступні ліки», до якої включено лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми.

Урядова програма «Доступні ліки» діє з квітня 2017 року. За 8 місяців дії програми «Доступні ліки» держава забезпечила українців препаратами на суму понад 500 млн. грн. А пацієнтам виписано 15,7 млн рецептів на ліки. За вказаний період кількість аптек-учасниць по всій Україні сягнула 6 744. Станом на грудень 2017 року у програмі «Доступні ліки» бере участь 198 торгових найменувань препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми.

Від початку дії програми, споживання життєво необхідних лікарських засобів, з доведеною ефективністю, рекомендованих ВООЗ, зросла майже вдвічі. Попит на ліки, які відшкодовуються за рахунок державних коштів виріс на 83% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Вартість препаратів, що відшкодовуються державою та входять до програми, продовжує поступово знижуватись. В середньому ціна на лікарські засоби зменшилася на 32%, в деяких випадках на 55%.

МОЗ України пропонується доповнити програму «Доступні ліки» 4 новими МНН (діючими речовинами) препаратів, які використовуються при трансплантації органів та тканин. Кількість лікарських засобів зареєстрованих в Україні з урахуванням сили дії зазначеної в Національному переліку основних лікарських засобів – 53. Орієнтовний кошторис долучення препаратів для хворих у до- та післяопераційний період з трансплантації до програми «Доступні Ліки» складає приблизно 28,5 млн грн (реалізація за 2016 рік в амбулаторному секторі за даними системи дослідження ринку «Фармстандарт»).

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою даного проекту постанови є розширення сфери програми реімбурсації «Доступні ліки» 4 новими МНН (діючими речовинами) препаратів, які використовуються при трансплантації органів та тканин.

Поставленої мети пропонується досягти шляхом внесення змін до таких нормативно-правових актів:

  • постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. №863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів»
  • постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. №862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби»
  • постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. №152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»
  • постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби».

3. Правові аспекти

Правовідносини в даній сфері відносин регулюються наступними нормативно-правовими актами:

  • Конституцією України
  • Законом України «Про лікарські засоби»
  • постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. №863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів»
  • постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. №862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби»
  • постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. №152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»
  • постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби»
  • постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 №333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»
  • постанові Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. №240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби»
  • наказами Міністерства охорони здоров’я України.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог постанови не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України в межах коштів, виділених на реалізацію програми реімбурсації «Доступні ліки» у 2018 році.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державною регуляторною службою України, Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект постанови не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект постанови потребує проведення консультацій з громадськістю.

8.1. Розгляд Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики.

11. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту постанови дозволить розширити сферу програми реімбурсації «Доступні ліки» 4 новими МНН (діючими речовинами) препаратів, які використовуються при трансплантації органів та тканин, що в свою чергу покращить доступ відповідної категорії пацієнтів до необхідної терапії.

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна Супрун