Проект постанови КМУ щодо розширення Національного переліку основних ЛЗ

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. №333»

Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонується проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. №333», яким вносяться зміни до Національного переліку основних лікарських засобів (далі – Національний перелік) з метою доповнення його лікарськими засобами з урахуванням останньої актуальної версії Базового переліку основних лікарських засобів (Model List of Essential Medicines), рекомендованих ВООЗ, номенклатури лікарських засобів, що закуповуються за бюджетні кошти, галузевих стандартів.Відповідні зміни до Національного переліку рекомендовані Експертним комітетом з відбору та використання основних лікарських засобів відповідно до вимог Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів затвердженого наказом МОЗ України від 07.10.2016 №1050 (зі змінами).

Пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб щодо проекту постанови надсилаються протягом місяця за адресою:

  • Міністерство охорони здоров'я України, 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, e-mail: [email protected]; Гріценко Олександр Володимирович; Лясковський Тарас Михайлович e-mail: [email protected]; тел. (044) 200-07-93
  • Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів: м. Київ, вул. Смоленська, 10, e-mail: [email protected]

ПРОЕКТ

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. №333

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести зміни до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року №333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (Офіційний вісник України, 2009 р., №27, ст. 906; 2017 р., №28, ст. 32; № 61 ст. 1858) виклавши його у новій редакції, що додається.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. №333»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» було затверджено нову редакцію Національний переліку основних лікарських засобів. Постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 р. №547 до Національний переліку основних лікарських засобів було внесено технічні зміни та доповнення.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.10.2016 №1050, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2016 р. за №1390/29520 «Про затвердження Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів» передбачається перегляд Національного переліку основних лікарських засобів Експертним комітетом у 2017 році з урахуванням останньої актуальної версії Базового переліку основних лікарських засобів (Model List of Essential Medicines), рекомендованих ВООЗ, номенклатури лікарських засобів, що закуповуються за бюджетні кошти, галузевих стандартів та подає Міністерству охорони здоров'я України список лікарських засобів, якими рекомендується доповнити Національний перелік, а також оприлюднює цей список лікарських засобів на своєму веб-сайті.

Листом від 25.10.2017 №244-17 Експертним комітетом з відбору та використання основних лікарських засобів направлено до Міністерства охорони здоров’я України результати проведення аналізу клінічної ефективності та безпеки лікарських засобів, підтверджених даними доказової медицини, без фармакоекономічного аналізу, що рекомендовані до включення в Національний перелік основних лікарських засобів за процедурою «fast-track», а саме:

1. Перелік з 28 нових лікарських засобів за МНН, що включені до Державних програм та субвенцій на інгаляційні засоби для наркозу, та рекомендовані до включення в Національний перелік за процедурою «fast-track».

2. Перелік з 14 нових лікарських засобів за МНН, які можуть закуповуватись за кошти медичної субвенції для надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги, примірний табель (перелік) оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги, що рекомендовані до включення в Національний перелік за процедурою «fast-track».

3. Перелік з 18 нових лікарських засобів за МНН, що включені до 20-го видання Базового Переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я, та рекомендовані до включення в Національний перелік.

4. Перелік лікарських засобів за МНН, які вже наявні у Національному переліку, але можуть бути додані інші форми та дози за процедурою взаємозамінності. Відповідно до Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.10.2016 №1050, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2016 р. за №1390/29520, за рекомендаціями Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів, Міністерством охорони здоров’я України підготовлено нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів, що пропонується затвердити цим проектом Постанови Кабінету Міністрів України.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою даного Проекту постанови є приведення Національного переліку основних лікарських засобів у відповідність до останньої актуальної версії Примірного переліку ВООЗ основних лікарських засобів. Реалізувати зазначену мету пропонується шляхом затвердження Національного переліку основних лікарських засобів в новій редакції.

3. Правові аспекти

Правовідносини в даній сфері відносин регулюються наступними нормативно-правовими актами: Конституцією України, Законом України «Про лікарські засоби», постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 №333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», наказ Міністерства охорони здоров’я України від 11.02.2016 р. №84 «Про затвердження Положення про Національний перелік основних лікарських засобів та Положення про Експертний комітеті з відбору та використання основних лікарських засобів», що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2016 р. за №258/28388; наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08.07.2016 р. №690 «Про затвердження складу членів експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів»; наказ Міністерства охорони здоров’я України від 26.09.2016 р. №999 «Про організацію діяльності експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів»; наказ Міністерства охорони здоров’я України від 07.10.2016 р. №1050 «Про затвердження Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів», що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2016 р. за №1390/29520.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державною регуляторною службою України та Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У Проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект постанови не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект постанови потребує проведення консультацій з громадськістю.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики.

Прийняття постанови дозволить привести Національний перелік основних лікарських засобів у відповідність до світових стандартів та здійснювати відповідно до цього переліку закупівлю лікарських засобів за бюджетні кошти.

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна Супрун