Проект постанови КМУ щодо реалізації пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров’я

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Деякі питання реалізації пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров'я щодо автоматизації обліку надання медичних послуг»

Міністерство охорони здоров'я України пропонує для публічного обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров'я щодо автоматизації обліку надання медичних послуг» (далі – проект постанови).

Метою розроблення проекту постанови є забезпечення можливості запровадження компонентів електронної системи охорони здоров’я в частині обміну інформацією про надання медичних послуг, необхідних для запровадження нової моделі фінансування на рівні первинної медичної допомоги в пілотному режимі.

Проект постанови та пояснювальна записка до нього оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови просимо надсилати до Міністерства охорони здоров'я України протягом місяця з дня опублікування у письмовому та/або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Управління координації центрів реформ. E-mail:[email protected].

Консультант: Карпінська Леся Григорівна (044) 226 23 31.

В.о. начальника Управління координації центрів реформ Л. Карпінська

ПРОЕКТ

Деякі питання реалізації пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров’я щодо автоматизації обліку надання медичних послуг

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Погодитися з пропозицією Міністерства охорони здоров’я стосовно реалізації протягом одного року пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров'я щодо забезпечення автоматизації обліку надання медичних послуг (далі — пілотний проект).

2. Установити, що під час реалізації пілотного проекту:

учасники пілотного проекту ведуть облік надання медичних послуг та здійснюють управління медичною інформацією з використанням електронної системи охорони здоров’я, що, зокрема, забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну даними і документами в електронному вигляді, до складу якої входять центральна база даних та медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (АРI);

учасники самостійно приймають рішення щодо участі в пілотному проекті.

3. Міністерству охорони здоров'я:

протягом місяця затвердити порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я в пілотному проекті;

подати Кабінетові Міністрів України звіт про результати реалізації пілотного проекту не пізніше ніж через три місяці після його завершення.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Деякі питання реалізації пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров’я щодо автоматизації обліку надання медичних послуг»

1. Обґрунтування необхідності прийняття проекту

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію пілотного проекту з впровадження електронної системи охорони здоров’я щодо автоматизації обліку надання медичних послуг» (далі – проект постанови) розроблено відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я» від 30 листопада 2016 року №1013 з метою забезпечення реалізації пілотного проекту щодо впровадження електронної системи охорони здоров’я – інформаційно-телекомунікаційної системи, що, зокрема, забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну даними і документами в електронному вигляді, до складу якої входять, центральна база даних та медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (АРI).

В електронній системі охорони здоров’я формуються та ведуться реєстри постачальників медичних послуг, медичних працівників, застрахованих осіб (пацієнтів) та укладених декларацій щодо медичного обслуговування тощо.

Електронна система охорони здоров’я створюється на підставі Меморандуму про спільну діяльність «Щодо створення в Україні прозорої та ефективної електронної системи охорони» від 16 березня 2017 року, який був підписаний між Міністерством охорони здоров'я, Державним агентством з питань електронного урядування України, Благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» та Громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл Україна» та запроваджена 19 червня 2017 р. в частині приєднання лікарень. Станом на 27 липня 2017 р. в електронній системі охорони здоров’я зареєстровано 284 лікарні.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою розроблення проекту постанови є забезпечення можливості запровадження компонентів електронної системи охорони здоров’я в частині обміну інформацією про надання медичних послуг, необхідних для запровадження нової моделі фінансування на рівні первинної медичної допомоги в пілотному режимі.

3. Правові аспекти

Нормативно-правовими актом, що діє у цій сфері, є Концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. №1013.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з державного бюджету. Реалізація пілотного проекту здійснюється за кошти міжнародних організацій.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Мінфіном, Мінекономрозвитку та Мін’юстом.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект постанови не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить правил та процедур, які можуть становити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект постанови опубліковано на офіційному веб-сайті МОЗ України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови не є актом регулятивного впливу.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація проекту постанови не матиме впливу на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту постанови забезпечить можливість реалізації реформи системи охорони здоров’я в частині запровадження компонентів електронної системи охорони здоров’я щодо автоматизації обміну інформацією про надання медичних послуг, необхідних для запровадження нової моделі фінансування на рівні первинної медичної допомоги.

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна Супрун