Проект наказу МОЗ щодо правил виписування рецептів на лікарські засоби

Статус: Проект – громадське обговорення

ПРОЕКТ
Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 №360

Відповідно до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби», абзацу тридцять четвертого підпункту 10 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №267, та з метою удосконалення правил виписування рецептів на лікарські засоби

НАКАЗУЮ:

1. Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 19.07.2005 №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.07.2005 за №782/11062 (далі – Наказ), доповнити пунктом 5, виклавши його у такій редакції:

«5. Установити, що застосування рецептурних бланків форми №1 (ф-1) старого зразка дозволяється до їх повного використання.».

2. У назві додатка 1 до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених Наказом, слова та цифри «з оплатою 50%» замінити словами «з доплатою».

3. Управлінню фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ілика Р. Р.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції О. Сивак

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 №360»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

МОЗ України затверджено наказ від 16 лютого 2017 року №153 «Про внесення змін до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13 березня 2017 року за №344/3021, яким, зокрема, вносяться зміни до форми рецептурного бланку №1 (ф-1), що затверджена наказом МОЗ України від 19 липня 2005 року №360.

Вищевказані зміни передбачають у формі рецептурного бланку №1 (ф-1), слова та цифри «оплатою 50%», «оплата 50%» замінити словами «доплатою» та відповідно «з доплатою».

З метою надання перехідного періоду для використання медичними працівниками закладів охорони здоров'я надрукованих рецептурних бланків форми №1 (ф-1) старого зразка, МОЗ України розроблено проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 №360».

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою даного проекту наказу є надання перехідного періоду для використання медичними працівниками закладів охорони здоров'я надрукованих рецептурних бланків форми №1 (ф-1) старого зразка.

3. Правові аспекти

У сфері правового регулювання діють Закон України «Про лікарські засоби», Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №267, наказ МОЗ України від 19 липня 2005 року №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог цього наказу не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект наказу не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

7. Запобігання корупції

Проект наказу не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект наказу оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу не є регуляторним актом.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Проект наказу не впливає на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту наказу надасть можливість медичним працівникам закладів охорони здоров'я використати надруковані рецептурні бланки форми №1 (ф-1) старого зразка.

Заступник Міністра охорони здоров'я України Роман Ілик