Проект наказу МОЗ щодо реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України
«Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби та порядок внесення до нього змін та форми заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб»

Міністерство охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонує проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби, порядок внесення до нього змін та форми заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб».

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби, порядок внесення до нього змін та форми заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб» розроблено з метою виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.1992 №731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 №267, пункту 8 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 №240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби», яким доручено МОЗ України затвердити положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби, порядок внесення до нього змін та форми заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб.

Проект наказу та пояснювальна записка оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження щодо проекту наказу просимо надсилати протягом місяця з дня опублікування за адресою: Міністерство охорони здоров'я України 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, e-mail: [email protected], Лясковський Тарас Михайлович; [email protected], Задворних Іван Сергійович. Контактний телефон 200-06-69.


ПРОЕКТ

Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби та порядок внесення до нього змінта форми заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року №731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №267, пункту 8 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 року №240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби»,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити:

1) Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби та порядок внесення до нього змін, що додається;

2) форму заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, що додається.

2. Управлінню фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції (Лясковський Т. М.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 18 серпня 2014 року №574 «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок внесення до нього змін та форм декларації зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб та виріб медичного призначення», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 9 вересня 2014 року за №1097/25874.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ілика Р. Р.

5. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна Супрун

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України
«Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби та порядок внесення до нього змін та формизаяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби, порядок внесення до нього змін та форми заяви про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб» (далі – проект наказу) розроблено Міністерством охорони здоров'я України на виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 р. №43 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. №955 і від 2 липня 2014 р. №240» та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. №267, пункту 8 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. №240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби».

2. Мета і шляхи її досягнення

Прийняття цього проекту наказу МОЗ України дозволить виконати пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 р. №43 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. №955 і від 2 липня 2014 р. №240», якою скасовано процедуру декларування зміни оптово-відпускних цін на вироби медичного призначення, оскільки така процедура відносно виробів медичного призначення взагалі відсутня в європейській практиці, є вкрай обтяжливою, трудо- і фінансово затратною та недоцільною.

3. Правові аспекти

У сфері правового регулювання діють:

  • Закон України «Про ціни і ціноутворення»
  • постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 р. №731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади»
  • постанова Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. №240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог цього проекту наказу не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Державною регуляторною службою України та підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

Проект наказу не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект наказу розміщено для публічного обговорення на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України – www.moz.gov.ua.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту наказу дозволить привести у відповідність власні нормативно-правові акти відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 р. №43 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. №955 і від 2 липня 2014 р. №240».

Заступник Міністра охорони
здоров’я України
Роман Ілик