Проект постанови КМУ щодо внесення змін до порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну»

Міністерство охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонує проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну».

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну» розроблено у зв’язку з тим, що внаслідок укладення аптечними закладами прямих договорів з виробниками на постачання препаратів інсуліну, ціни на ці препарати в аптечній мережі на регіональному рівні можуть бути нижчими за референтну ціну, затверджену наказом МОЗ України від 14.02.2017 №123 «Про затвердження реєстру референтних цін (цін відшкодування) на препарати інсуліну станом на 1 лютого 2017 року».

Проект постанови дозволить аптечним закладам відпускати за рецептом лікаря препарати інсуліну за фактичними цінами, які можуть бути нижчими за референтну ціну.

Проект постанови та пояснювальна записка оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження щодо проекту постанови просимо надсилати протягом місяця з дня опублікування за адресою: Міністерство охорони здоров'я України 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, e-mail: [email protected], Лясковський Тарас Михайлович; e-mail: moza5@ukrnet, Іванова Яна Геннадіївна. Контактний телефон 200-06-69.


ПРОЕКТ

Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести зміну до абзацу другого пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. №239 (Офіційний вісник України, 2016 р., №28, ст. 1111), доповнивши його після слів «на рівні» словами «не вище».

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Захворювання на цукровий діабет в останні роки у зв’язку зі стрімким зростанням кількості хворих в усьому світі набуває загрозливого масштабу світової епідемії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічний приріст хворих на цукровий діабет становить приблизно 15%. В Україні щороку реєструють зростання кількості хворих на цукровий діабет в середньому на 9,8 – 11%.

За статистичними даними МОЗ України, станом на 1 січня 2017 року в Україні офіційно зареєстровано 1 237 270 хворих на цукровий діабет, без урахування АР Крим, м. Севастополь та територій Донецької та Луганської областей, що не підконтрольні Україні. Загальна кількість хворих на цукровий діабет, які приймають препарати інсуліну, становить 227 667 осіб.

З них потребують замісної терапії препаратами інсуліну за життєвими показаннями 218 858 осіб дорослого населення та 8 809 осіб дитячого населення.

Проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну» (далі – проект постанови) передбачено внести зміну до абзацу другого пункту 1 Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. №239 «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну», доповнивши його після слів «на рівні» словами «не вище».

Розроблення проекту постанови зумовлено тим, що внаслідок укладення аптечними закладами прямих договорів з виробниками на постачання препаратів інсуліну, ціни на ці препарати в аптечній мережі на регіональному рівні можуть бути нижчими за референтну ціну, затверджену наказом МОЗ України від 14.02.2017 №123 «Про затвердження реєстру референтних цін (цін відшкодування) на препарати інсуліну станом на 1 лютого 2017 року».

Проект постанови дозволить аптечним закладам відпускати за рецептом лікаря препарати інсуліну за фактичними цінами, які можуть бути нижчими за референтну ціну.

2. Мета і шляхи її досягнення

Мета проекту постанови – запровадження механізму відшкодування вартості препаратів інсуліну аптечним закладам за відпущені ними хворим на цукровий діабет препарати інсуліну за фактичними цінами, які можуть бути нижчими за референтну ціну.

Шляхами досягнення мети є прийняття проекту постанови.

3. Правові аспекти

Правовідносини у цій сфері регулюються наступними нормативно-правовими актами:

  • Закон України «Про лікарські засоби»
  • Закон України «Про ціни і ціноутворення»
  • постанови Кабінету Міністрів України:
    - від 2 липня 2014 року №240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби»
    - від 5 березня 2014 року №73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну»
    - від 23 березня 2016 року №239 «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну»
    - від 17 жовтня 2008 року №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових фінансових та інших витрат з державного та місцевих бюджетів та від суб'єктів господарювання. Відшкодування вартості препаратів інсуліну відбуватиметься в межах обсягу коштів місцевого бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та проведення правової експертизи Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

З метою громадського обговорення проект постанови розміщено на офіційному сайті МОЗ України (www.moz.gov.ua).

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови не є регуляторним актом.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Проект постанови не впливає на ринок праці України.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту постанови дозволить забезпечити хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну з урахуванням соціально-економічної системи реімбурсації, яка базується на відшкодуванні (компенсації) вартості лікарських засобів аптечним закладам, що, в свою чергу, дозволить ендокринологічній службі займатись визначеними функціями щодо забезпечення лікувального процесу хворих.

В.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун