Проект наказу МОЗ про внесення зміни до правил виписування рецептів на ЛЗ і вироби медпризначення

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
до проекту наказу МОЗ України
«Про внесення зміни до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19 липня 2005 року №360»

Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонується проект наказу МОЗ України «Про внесення зміни до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19 липня 2005 року №360».

Проект наказу розроблено з метою удосконалення правил виписування рецептів на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року №863 (далі – Перелік лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню).

Проект наказу передбачає, що рецепти на лікарські засоби, які призначаються хворим для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми, що включені до Переліку лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, виписуються із зазначенням міжнародної непатентованої назви лікарського засобу.

Пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб щодо проекту наказу надсилаються протягом місяця за адресою: Міністерство охорони здоров'я України 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, Гріценко Олександр Володимирович тел. 200-06-68, Лясковський Тарас Михайлович 200-07-93.


ПРОЕКТ
Про внесення зміни до Правил виписування рецептів на лікарськізасоби і вироби медичного призначення

Відповідно до абзацу тридцять четвертого підпункту 10 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №267, та з метою удосконалення правил виписування рецептів на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити зміну до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19 липня 2005 року №360, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за №782/11062, що додається


.

2. Управлінню фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ілика Р.Р.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

В.о. Міністра У. Супрун

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України
«Про внесення зміни до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19 липня 2005 року №360»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19 липня 2005 року №360, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за №782/11062, рецепти на лікарські засоби виписуються за торговою назвою у разі, якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, належить до лікарських засобів біологічного походження, подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів), відпускається на пільгових умовах чи безоплатно, підлягає предметно-кількісному обліку.

Проект наказу розроблено з метою удосконалення правил виписування рецептів на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року №863 (далі – Перелік лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню). Проект наказу передбачає, що рецепти на лікарські засоби, які призначаються хворим для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми, що включені до Переліку лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, виписуються із зазначенням міжнародної непатентованої назви лікарського засобу.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою даного проекту наказу є удосконалення правил виписування рецептів на лікарські засоби, які призначаються хворим для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми, що включені до Переліку лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

3. Правові аспекти

У сфері правового регулювання діють Закон України «Про лікарські засоби», Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року №267, постанова Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року №863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів», наказ МОЗ України від 19 липня 2005 року №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог цього наказу не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Державною регуляторною службою України та підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект наказу не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

7. Запобігання корупції

Проект наказу не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект наказу оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Проект наказу не впливає на ринок праці.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики.

Прийняття наказу не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України. Можливої шкоди у разі настання очікуваних наслідків дії акта не передбачається.

11. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту наказу надасть можливість виписувати рецепти на лікарські засоби, включені до Переліку лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, із зазначенням міжнародної непатентованої назви лікарського засобу.

Заступник Міністра охорони
здоров'я України
Роман Ілик