Постанова КМУ "Про державне регулювання цін на лікарські засоби"

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА від 9 листопада 2016 р. №862
Про державне регулювання цін на лікарські засоби

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Запровадити з 1 січня 2017 р. державне регулювання граничних цін на лікарські засоби шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я референтних цін на лікарські засоби, в межах яких визначається оптово-відпускна ціна.

2. Затвердити перелік країн, дані про ціни на лікарські засоби в яких використовуються для встановлення референтних цін, згідно з додатком.

3. Установити:

  • що дія цієї постанови поширюється на лікарські засоби, що в установленому порядку зареєстровані в Україні, внесені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. №333 “Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення” (Офіційний вісник України, 2009 р., №27, ст. 906; 2016 р., №3, ст. 166) (далі — Національний перелік), вартість яких відшкодовується під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, і лікарські засоби, включені до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (далі — лікарські засоби), крім діючих речовин (субстанцій) та лікарських засобів, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин;
  • на лікарські засоби, закупівля яких повністю або частково фінансується з державного або місцевого бюджету граничну постачальницько-збутову надбавку (постачальницьку винагороду) в розмірі 5 відсотків і граничну торговельну надбавку (націнку) в розмірі 15 відсотків з урахуванням податків та зборів. Порядок розрахунку зазначених надбавок встановлюється Міністерством охорони здоров’я;
  • що заклади охорони здоров’я, які повністю або частково фінансуються з державного та/або місцевого бюджету, здійснюють закупівлю лікарських засобів, включених до Національного переліку, вартість яких підлягає відшкодуванню під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, і лікарських засобів, включених до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню;
  • що вимоги цієї постанови не поширюються на лікарські засоби, які закуповуються відповідно до абзацу шістнадцятого частини третьої статті 2 Закону України “Про публічні закупівлі”.

4. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

5. Міністерству охорони здоров’я за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі затвердити порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби.

6. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 4 цієї постанови, який набирає чинності з 1 січня 2017 року.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман