Проект наказу МОЗ "Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України"

Статус: Проект – громадське обговорення

Повідомлення про оприлюднення

проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України

"Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України"

З метою реалізації заходу, визначеного пунктом 6 Завдань і заходів з виконання Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, затвердженої Законом України від 23 грудня 2009 року №1794-VI та створення єдиної інформаційної системи в галузі онкології для забезпечення обміну інформацією про стан боротьби із злоякісними новоутвореннями розроблено проект наказу МОЗ України "Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України". Проект наказу та повідомлення про оприлюднення проекту розміщено на сайті Міністерства охорони здоров'я України: moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження просимо надсилати впродовж місяця з дня оприлюднення до Медичного департаменту Міністерства охорони здоров'я України або в електронному вигляді на адресу: [email protected]


ПРОЕКТ

Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України

З метою реалізації заходу, визначеного пунктом 6 Завдань і заходів з виконання Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, затвердженої Законом України, та створення єдиної інформаційної системи в галузі онкології для забезпечення обміну інформацією про стан боротьби зі злоякісними новоутвореннями

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про Національний канцер-реєстр України (далі – Положення), що додається.

2. Директору Національного інституту раку (Колеснік О. О.) забезпечити:

1) експлуатацію Національного канцер-реєстру України (далі – Реєстр) відповідно до вимог Положення

2) створення на базі Національного інституту раку Інформаційно-аналітичного центру онкологічної служби (далі – ІАЦ) Національного інституту раку та покладення на нього функцій адміністратора Реєстру

3) налагодження співпраці з міжнародними організаціями в сфері реєстрації онкологічних захворювань та проведення онкоепідемічних досліджень із залученням працівників ІАЦ.

3. Медичному департаменту (Кравченко В. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України у встановленому законодавством порядку.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Павленко О.С.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр О. Квіташвілі

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України
"Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу МОЗ України "Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України" розроблено на виконання заходу, передбаченого п. 6 Закону України "Про затвердження Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року".

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект наказу "Про затвердження Положення про Національний канцер-реєстр України" розроблено з метою удосконалення державної системи реєстрації хворих на рак шляхом створення єдиної інформаційної системи в галузі онкології – Національного канцер-реєстру України, для забезпечення обміну інформацією про стан боротьби зі злоякісними новоутвореннями та вжиття заходів щодо утворення на базі Національного інституту раку єдиного інформаційно-аналітичного центру онкологічної служби.

3. Правові аспекти

Основними нормативно-правовими актами, які регулюють зазначене питання, є Конституція України, Основи законодавства України про охорону здоров'я та Закон України "Про затвердження Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року".

Проект наказу стосується прав та обов'язків громадян, а саме права громадянина України на отримання якісної медичної допомоги.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу не потребує матеріальних та інших витрат з Державного або місцевих бюджетів.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу МОЗ України потребує погодження з Державною регуляторною службою України, Національною академією медичних наук, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України та потребує державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних діянь.

8. Громадське обговорення

З метою громадського обговорення проект наказу розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України у розділі "Громадське обговорення проектів регуляторних нормативних документів".

9. Позиція соціальних партнерів

Проект акта не стосується питань соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу є регуляторним актом, який створює для суб'єктів господарювання додаткові можливості щодо доступу та обміну інформацією, необхідною для підвищення рівня надання медичної допомоги, а також відповідає принципам державної регуляторної політики.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці.

Вплив акта на ринок праці відсутній.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту акта забезпечить виконання вимог законодавства щодо удосконалення державної системи реєстрації хворих на рак шляхом створення єдиної інформаційної системи в галузі онкології для забезпечення обміну інформацією про стан боротьби зі злоякісними новоутвореннями, а також утворення на базі Національного інституту раку єдиного інформаційно-аналітичного центру онкологічної служби.

Перший заступник Міністра Олександра Павленко