Проект розпорядження КМУ "Про затвердження Плану заходів на 2016 р. з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 р."

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України

"Про затвердження Плану заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року"

Міністерство охорони здоров'я України пропонує для публічного обговорення проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження Плану заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року".

Пропозиції та зауваження щодо положень проекту надсилати протягом місяця з дня публікації проекту на електронну адресу: [email protected] (тел. 287 89 40 – Венгер Володимир Володимирович).

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України в мережі Інтернет www.moz.gov.ua.


Проект

Про затвердження плану заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року

1. Затвердити план заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, що додається.

2. Фінансове забезпечення реалізації плану заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року здійснюватиметься за рахунок коштів, передбачених у державному та місцевих бюджетах на відповідний рік державним органам, установам та організаціям, відповідальним за виконання заходів.

Прем'єр-міністр України А. Яценюк

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України

"Про затвердження Плану заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України підготовлено Міністерством охорони здоров'я України на виконання п.63 Блоку 3. Громадський порядок та безпека Боротьба з організованою злочинністю, тероризмом та корупцією Національного плану заходів з виконання другої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, затвердженого розпорядженням від 20.09.2014 р. №805-р.

Проектом розпорядження Кабінету Міністрів України пропонується затвердити План заходів на 2016 рік з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року (далі – План).

Термін дії Плану розрахований на один рік, оскільки реалізація Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 року №735-р, передбачає поетапність виконання заходів, і 2016 рік є черговим етапом цього процесу. Його особливість в тому, що на першому етапі (протягом 2015 року) було закладено і реалізовано організаційні засади поступового впровадження Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, які потребують подальшої реалізації.

План направлений на вирішення проблемних питань щодо активізації діяльності суб'єктів наркополітики, удосконалення системи контролю за обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, недопущення їх витоку у незаконний обіг і, водночас, забезпечення доступності наркотичних лікарських засобів для хворих, актуалізацію боротьби з організованою наркозлочинністю, корупцією та наркобізнесом, подальшого удосконалення законодавства у цій сфері.

План передбачає також заходи із зменшення шкоди від наслідків вживання наркотиків не за медичним призначенням, вирішення питань медико-соціального спрямування, посилення взаємодії з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркозалежності та іншими закордонними структурами.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України розроблено з метою ефективної реалізації суб'єктами наркополітики – центральними і місцевими органами виконавчої влади, установами і організаціями, положень Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 року №735-р., та сприяння євроінтеграційному процесу держави в цілому.

Зазначену мету пропонується реалізувати шляхом прийняття відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють:

  • Закон України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори"
  • Закон України "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними"
  • постанова Кабінету Міністрів України від 13 травня 2013 року №333 "Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров'я"
  • постанова Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 №756 "Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності"
  • постанова Кабінету Міністрів України від 03.02.1997 №146 "Про Порядок видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів"
  • розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 року №735-р "Про схвалення Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року"
  • розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №805-р "Про затвердження Національного плану заходів з виконання другої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України".

Реалізація акта передбачає розроблення нових нормативно-правових актів, внесення змін до чинних нормативно-правових актів або визнання їх такими, що втратили чинність.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація положень проекту розпорядження Кабінету Міністрів України не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України погоджено із Міністерством соціальної політики України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Міністерством інфраструктури України, Адміністрацією Державної прикордонної служби України, Державною пенітенціарною службою України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, Міністерством фінансів України, Міністерством молоді та спорту України, Міністерством юстиції України, Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державною фіскальною службою України.

6. Регіональний аспект

Проект розпорядження не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації, а тому відсутня необхідність проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

7. Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

З метою врахування думки громадськості, проект акта опубліковано на офіційному сайті МОЗ України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект акта не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект не є регуляторним актом.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація акта не впливає на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту акта дозволить підвищити ефективність профілактичних, лікувальних, медичних і соціальних реабілітаційних заходів, впорядкувати впровадження програми замісної підтримувальної терапії, гармонізувати єдину державну систему моніторингу наркоситуації в державі до критеріїв Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркотичної залежності, упорядкувати застосування наркотичних лікарських засобів, здійснення адекватних правоохоронних заходів, спрямованих на боротьбу з наркозлочинністю.

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі