Проект методики "Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України"

Статус: Проект – громадське обговорення

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту методики

"Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України"

Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонується проект методики "Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України".

Проект методики "Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України" розроблено з метою визначення механізму та алгоритму розрахунку вартості медичних послуг, нозологій та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я при наданні платних медичних послуг (далі – проект Методики).

Проект Методики та повідомлення про оприлюднення проекту розміщено на сайті Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження щодо проекту Методики просимо надсилати протягом місяця з дня опублікування у письмовому та/або електронному вигляді за адресою:

Департамент фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ України: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7. Контактна особа: Климак Катерина Анатоліївна, тел. (044) 253-74-40, e-mail: [email protected].


ПРОЕКТ

Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України

1. Загальні положення

1.1. Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України (далі Методика) визначає механізм формування та алгоритм розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України.

Методика орієнтована на використання в автоматизованих медико-економічних інформаційних системах для розрахунку вартості медичних послуг, нозологій та U-DRG груп при наданні платних медичних послуг згідно чинного законодавства, в системі добровільного медичного страхування, а також при запровадженні системи обов'язкового медичного страхування.

1.2. Терміни та поняття, наведені в цій Методиці, вживаються в таких значеннях:

1.2.1. Структурний підрозділ (СП) – підрозділ, який згідно штатного розкладу ЗОЗ має свої функціональні обов'язки і права, затверджений штат співробітників, веде аналітичний облік наданих послуг та власних витрат.

1.2.2. Віртуальний структурний підрозділ (ВСП) – підрозділ, якого немає в штатному розкладі ЗОЗ, але його з економічної точки зору з метою спрощення та наглядності розрахунків доцільно виділити зі штатного структурного підрозділу в якості умовно окремого (віртуального) підрозділу. Параметри штатного СП при цьому зменшуються на величину параметрів віртуального СП.

1.2.3. Об'єднання структурних підрозділів (ОСП) – структурний підрозділ, який має в своєму складі два і більше структурних підрозділів, наприклад, спеціалізовані центри, поліклініка в складі лікарні, вузлові лікарні, поліклініка в складі центральної районної лікарні.

1.2.4. Фонд оплати праці (ФОП) – сума заробітної плати згідно окладів й тарифів з усіма надбавками та доплатами до тарифних ставок, премій, винагород у розмірах, передбачених діючим законодавством.

1.2.5. Власна собівартість СП – поточні витрати за весь обсяг послуг, які виконуються його співробітниками за певний звітний період без врахуванням вартості наданих йому послуг іншими СП.

1.2.6. Собівартість витрат СП – поточні витрати за весь обсяг послуг, які виконуються його співробітниками за певний звітний період з врахування вартості наданих йому послуг іншими СП.

1.2.7. Собівартість витрат ЗОЗ – сумарні поточні витрати ЗОЗ на виконання всіх послуг в ЗОЗ за певний звітний період. Собівартість витрат ЗОЗ дорівнює сумі собівартостей витрат всіх СП ЗОЗ.

1.2.8. Внутрішня адміністративно-управлінська послуга – це послуга, яку надають адміністративно-управлінські СП ЗОЗ для адміністративного управління діяльностю ЗОЗ.

1.2.9. Внутрішня господарчо-обслуговуюча послуга – це послуга, яку надають господарчо-обслуговуючі СП ЗОЗ по забезпеченню функціонування господарської та інженерно-технічної інфраструктури ЗОЗ (тепло-водо-енергопостачаня, обслуговування та ремонт обладнання, телекомунікацій, будівель, прибирання території, тощо).

1.2.10. Медична допомога – діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв'язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв'язку з вагітністю та пологами та являє собою комплекс послідовного виконання дій та заходів, які включають медичні процедури різного призначення, хірургічні операції та медикаментозне забезпечення при певному рівні організаційно-технічного та санітарно-протиепідемічного забезпечення.

Основним елементом структури медичної допомоги є медична процедура, яка в залежності від свого призначення, може бути діагностичною, лікувальною, реабілітаційною або профілактичною.

1.2.11. Медична процедура – послідовно визначені дії або комплекс дій медичного персоналу спрямовані на діагностику, лікування, реабілітацію або профілактику захворювання, які мають самостійне закінчене значення і певну вартість та можуть виконуватись за допомогою пристрою, апарату або без них. Під медичною процедурою будемо розуміти технологічно та організаційно відокремлену частину лікувального процесу, яка здійснюється одним або бригадою медичних працівників на одному робочому місці при незмінному складі засобів праці.

Суттєвою ознакою медичної процедури є її складність. Медичні процедури розподіляються на прості та складні (комплексні).

1.2.12. Проста медична процедура – неподільна процедура, яка виконується медичними фахівцями для пацієнта в обсязі одного з елементів діагностики, лікування, реабілітації або профілактики.

1.2.13. Складна (комплексна) медична процедура – комплекс послідовних дій, який виконується медичними фахівцями для пацієнта та включає набір простих медичних процедур з метою формування окремих етапів медичної допомоги.

З економічної та адміністративної точок зору медична процедура є послугою і виконує функцію основної одиниці обліку, планування, нормування витрат та основного елемента формування технологічної системи діагностики та лікування.

1.2.14. Собівартість медичної процедури – це вартісна оцінка матеріалів, основних фондів, палива, енергії, трудових ресурсів, а також інших витрат використаних у процесі надання та реалізації медичної процедури.

1.2.15. Медична послуга – будь-яка дія або сукупність дій суб'єктів господарювання у сфері охорони здоров'я, спрямована на профілактику, діагностику, лікування, реабілітацію, яка має самостійне значення і використовується як основа для планування обсягу та вартості медичної допомоги.

1.2.16. Наступні терміни і абревіатури: Клініко-Витратні Групи (КВГ), Клініко-Пов'язані Групи (КПГ), Клініко-Споріднені Групи (КСГ), Діагностично-Споріднені Групи (ДСГ), Клініко-Статистичні Групи (КСГ) являються перекладом на українську мову різних авторів і всі вони рівнозначні міжнародному терміну " Diagnosis-Related Groups" і абревіатурі "DRG".

В даній Методиці використовується термін " Клініко-витратні групи " і абревіатура "U-DRG"("Ukraine-DRG") .

1.2.17. Клініко-витратні групи U-DRG – це класифікація стаціонарно пролікованих хворих (випадків) в ЗОЗ України в клінічно однорідні та подібні за середньою ресурсоємністю групи U-DRG . Під ресурсоємністю групи розуміється не тільки близька середня вартість але також близька структура витрат і набір використаних клінічних ресурсів пролікованих хворих даної групи.

1.2.18. Базова ставка – це середньостатистичний обсяг коштів, який витрачається на стаціонарне лікування середньостатистичного пацієнта (середня вартість одного випадку госпіталізації).

1.2.19. Ваговий коєфіцієнт клініко-витратної групи U-DRG відображає середню вартість випадку в певній групі щодо базової ставки.

1.2.20. Тариф – це офіційно затверджений розмір оплати послуги.

Повний текст методики можно завантажити ТУТ


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України

"Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України "Єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг та вагових коефіцієнтів U-DRG груп в закладах охорони здоров'я України" розроблено у зв'язку з необхідністю реалізації положень Бюджетного кодексу України щодо розробки механізму здійснення заходів в частині переходу у використанні бюджетних коштів від утримання державних та комунальних закладів охорони здоров'я до оплати відповідних медичних послуг, закріплення норм законодавства, що стосуються питань організації господарської діяльності в закладах охорони здоров'я, можливістю одержання медичними закладами додаткових джерел фінансування і підвищення рівня медичного забезпечення населення.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект наказу розроблено з метою визначення механізму формування та алгоритму розрахунку вартості медичних послуг в закладах охорони здоров'я усіх форм власності.

3. Правові аспекти

  • Бюджетний Кодекс України
  • Закон України від 19.11.1992 № 2801-XII "Основи законодавства України про охорону здоров'я"
  • Указ Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015 "Про затвердження Стратегії сталого розвитку "Україна – 2020".

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Антимонопольним комітетом України, Державною фінансовою інспекцією України, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питань розвитку регіонів.

6.1. Запобігання дискримінації

У проекті наказу немає положень, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу немає правил і процедур, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект наказу для проведення громадського обговорення розміщено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу потребує погодження з всеукраїнськими профспілками, їх об'єднаннями та всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу не є регуляторним актом.

10.1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація наказу не вплине на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Затвердження наказу дозволить закладам охорони здоров'я усіх форм власності розраховувати реальну ціну на платні медичні послуги.

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі