Про зарплату медичним працівникам

В рамках обговорення проекту Державного бюджету на 2017 рік хочу привернути увагу до теми підвищення зарплати медичним працівникам.

Подивимося на цифри, що представлені у проекті Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік». Стаття 8 законопроекту «Про Державний бюджет на 2017 рік» передбачає з 1 січня до 1 грудня 2017 року підвищення мінімальної зарплати на 10,1%, тобто до 1762 гривні.

Тим часом зарплатня медпрацівників буде і надалі прив’язана до Єдиної тарифної сітки. В якій, до речі, вже сьогодні перший тарифний розряд на 265 грн. менший за мінімальну зарплатню. А значить медичні працівники перших тарифних розрядів мають оклад менший за мінімальну зарплату.

На жаль, в представленому Кабінетом Міністрів України законопроекті «Про Державний бюджет на 2017 рік» не передбачено додаткових видатків на збільшення заробітної плати медичним працівникам. Адже медична субвенція з держбюджету місцевим передбачена у сумі 46,8 млрд. грн., фактично на рівні 2015 року (46,17 млрд. грн.). Оскільки, медична субвенція складається на 80% із заробітної плати медичним працівникам залишається питання за рахунок яких коштів буде відбуватися підвищення заробітних плат?!

З огляду на це, зрозуміло, що цю статтю видатків потрібно збільшити суттєво.

Для цього вкрай необхідно збільшення видатків Держбюджету на 2017 рік на збільшення оплати праці працівникам медичної галузі.

Дуже важливо щоб людина, від якої залежить здоров’я та життя нас та наших близьких, мала гідний рівень оплати праці. І на цьому я буду наполягати!