Коментар щодо нового Переліку виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування ПДВ

02 серпня 2011 року вступила в силу постанова Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011р. № 785, якою затверджено новий Перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, який..

02 серпня 2011 року вступила в силу постанова Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011р. № 785, якою затверджено новий Перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, який заміняє аналогічний перелік, що було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2003 р. № 1949.

Слід зазначити, що нова Постанова (на відміну від попередньої) не містить спеціальної відсилочної норми, яка б визначала перелік лікарських засобів, продаж яких звільняється від ПДВ. Однак, це не призведе до того, що операції з продажу лікарських засобів обкладатимуться ПДВ. Зазначене положення було виключене у зв’язку з тим, що це питання детально врегульоване у Податковому кодексі України, яким прямо передбачено, що операції щодо продажу зареєстрованих в Україні лікарських засобів, звільняються від ПДВ.

Також змін зазнав перелік виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від ПДВ. Деякі позиції, які містилися були виключені.

Ми не беремося коментувати доцільність таких змін. Однак, хочемо зазначити, що аптечним закладам, які здійснюють реалізацію виробів медичного призначення, які наразі не ввійшли до Переліку, необхідно враховувати наступне.

Зазвичай такі суб’єкти господарської діяльності не є платниками ПДВ, оскільки здебільшого здійснюють операції з товарами звільненими від ПДВ. Такі суб’єкти можуть продовжувати здійснювати продаж виключених з Переліку виробів медичного призначення без нарахування і сплати ПДВ до моменту, коли обсяг таких операцій сягне 300 000 грн, що зумовить обов’язок зареєструватися платником ПДВ та, відповідно, нараховувати та сплачувати даний податок.

Що ж стосується тих суб’єктів господарської діяльності, які на даний момент є платниками ПДВ, то їм, нажаль доведеться нараховувати та сплачувати ПДВ вже у цьому податковому періоді.

Опубліковано: Аптека