Союз споживачів медичних послуг намагається з’ясувати, які ліки залишить держава хворим на гіпертонічну хворобу

19–20 квітня відбулася зустріч між урядовцями та представниками фармацевтичної галузі, під час якої обговорювався проект постанови КМУ «Про проведення пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на...

19–20 квітня відбулася зустріч між урядовцями та представниками фармацевтичної галузі, під час якої обговорювався проект постанови КМУ «Про проведення пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу», оприлюднений на сайті МОЗ 29 березня поточного року.

Протягом місяця громадськості запропоновано вивчити та внести пропозиції щодо удосконалення ціноутворення на лікарські засоби з метою підвищити їх доступності для хворих на гіпертонічну хворобу.

Проте, вже 9 квітня 2012 р. Головою громадської Ради при Державній службі України з лікарських засобів членам громадської ради був розісланий проект тієї ж постанови але вже з деяким корективами. Приводимо один з підпунктів, який з’явився у тексті проекту: «обіг лікарських засобів, на які розповсюджується реалізація Пілотного проекту, на території України допускається виключно за умови якщо їх ціна, не перевищує порівняльну (референтну) ціну, розраховану в установленому порядку». Крім того, на зустрічі з громадськістю Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов додав, що це також стосується препаратів з наявною доказовою базою їх ефективності та безпечності, що також внесено в проект постанови.

« Це значить, що лікарські засоби, ціна яких буде перевищувати референтну й ті препарати, що не мають доказової бази ефективності та безпечності не будуть мати права обігу тобто ввозитись, зберігатись, вироблятись, реалізовуватись тощо, – коментує Владислав Онищенко Голова Правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення. – Нажаль, ми не отримали чітких розрахунків і прогнозів стосовно того, які ліки з нижченаведеного переліку залишаться в обігу від ініціаторів урядової постанови. Можливих наслідків немає і в пояснювальній записці до цього проекту постанови. Стосовно тих препаратів, які мають доведену ефективність і безпечність Союз споживачів медичної продукції звернувся до професора Зупанція І.А. – Голови проблемної комісії МОЗ та НАМН України «Клінічна фармакологія і клінічна фармація та Державного експертного центру МОЗ України. Чекаємо відповіді».

Також доречно підкреслити, що у проекті пропонується для розрахунку референтної ціни порівнювати аналогічні ціни на ліки з такими країнами як: Болгарія, Молдова, Польща, Словаччина, Чехія. При відсутності інформації про ціни виробників у цих країнах або у випадку, якщо даний препарат не представлений на цих ринках, порівняльна (референтна) ціна формується з використанням додаткових країн для порівняння: Латвія, Угорщина, Сербія.