Зміна ставки ПДВ - не підстава для коригування

Не завжди висновки ДФС викликають подив та обурення у платників податків. Цього разу ДФС підтвердила відсутність необхідності коригувати ПК через зміну ставки ПДВ у 2018 році.

З 01.01.2018 р. в Україні припинив діяти «Перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 р. № 410.

Натомість, ставка 7 відсотків ПДВ застосовуватиметься до медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

В той же час у субєктів господарювання виникло запитання щодо необхідності провести коригування податкових зобовязань / кредиту щодо медичних виробів ввезених / придбаних до 01.01.2018 р. за ставкою ПДВ 20%.

Офіційна відповідь на зазначене питання була надана в Листі Державної фіскальної служби України № 3375/7/99-99-15-03-02-17 від 05.02.2018 року. В зазначеному листі ДФС України обґрунтовано зазначив про відсутність необхідності проведення коригувань у зв’язку зі зміною ставки ПДВ щодо операцій пов’язаних з ввезенням / придбанням медичних виробів.

На нашу думку, іншого висновку в даній ситуації було зробити неможливо, оскільки виходячи з норм Податкового кодексу України, а саме ст. 192, зміна ставки ПДВ не є підставою для здійснення коригувань податкових зобов’язань / податкового кредиту.

Таким чином, суб’єкти господарювання, які сформували податковий кредит при ввезенні / придбанні медичних виробів до 01.01.2018 р. за ставкою 20 %, мають повне право використовувати його і не здійснювати у звязку зі зміною ставки оподаткування будь-яких коригувань.